sukob oko plina

Oštra reakcija iz PPD-a: 'Gradska plinara Zagreb nije nam platila niti kunu duga! Ne prihvaćamo Tomaševićeve neistine'

24.05.2022 u 14:28

Bionic
Reading

Iz Prvog plinarskog društa (PPD) reagirali su na izjavu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da je Gradska plinara Zagreb Opskrba (GPZO) namirila dugovanja prema PPD-u. Iz te tvrtke tvrde kako im na račun još nije uplaćena niti jedna kuna iz GPZO-a

U priopćenju se navodi da je PPD je radi namirenja dospjelog duga GPZO-a predao Fini na naplatu instrumente osiguranja plaćanja.

'Naime, dospjeli dug GPZO-a prema PPD-u u trenutku aktiviranja zadužnice 23. svibnja bio je veći od 95 milijuna kuna dok je ukupna izloženost premašila 130 milijuna kuna. Ističemo kako do ovoga trenutka, unatoč tvrdnjama gradonačelnika Tomaševića, niti jedna kuna iz GPZO-a na ime dospjelog dugovanja nije uplaćena PPD-u, a plin se i dalje povlači te izloženost i dalje raste', ističu iz PPD.

Proteklih pet mjeseci PPD je, dodaju, 'u dobroj vjeri pregovarao s GPZO-om oko uređenja međusobnih prava i obveza, upravo u cilju izbjegavanja podnošenja instrumenata osiguranja plaćanja na naplat'.

'Ističemo kako, nažalost, unatoč postignutoj suglasnosti oko sadržaja GPZO nije potpisao Sporazum na koji se poziva gradonačelnik, a koji je inicirao PPD. S obzirom na navedeno, jasno je da nije postojala stvarna namjera GPZO-a za postizanjem dogovora prihvatljivog za obje strane. Naime, izloženost PPD-a po isporuci plina GPZO-u primjerice u veljači 2022. godine premašila je 390 milijuna kuna iz čega je jasno da je PPD pokazao iznimnu korektnost dok je s druge strane Zagrebački Holding kao vlasnik GPZO-a neprestano otežavao pregovore', tvrde iz PPD-a.

'Gradonačelnik Tomašević danas je izjavio kako je u ovom slučaju riječ o štetnim ugovorima potpisanim s PPD-om, a činjenica je da GPZO punih pet mjeseci nastoji zadržati ugovore s PPD-om čak i pod cijenu blokade. Iako gradonačelnik kašnjenje u plaćanju od 15 dana naziva urednim plaćanjem, ističemo da kašnjenje u podmirivanju ovoliko velikih računa izaziva probleme svakoj kompaniji i nikako se ne može smatrati urednim. PPD ne može i neće nositi teret financijskih poteškoća GPZO-a i to je nedvosmisleno u više navrata komunicirano GPZO-u. PPD ima obvezu postupati upravo i jedino u skladu s potpisanim Ugovorima te u rokovima i prema ugovorenoj proceduri podnijeti instrumente osiguranja plaćanja na naplatu i zaštititi svoje vlastito poslovanje. PPD ne prihvaća politizaciju ove situacije i ne prihvaća izrečene neistine o nekorektnom ponašanju i štetnim ugovorima. Radi se o ugovornom odnosu dviju tvrtki i kontinuiranom nepoštivanju ugovora', poručili su iz PPD-a.