aktivirana zadužnica

Tomašević: Gradska plinara Zagreb Opskrba jutros je deblokirana, potez PPD-a bio je nekorektan

24.05.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je u utorak da je račun Gradske plinare Zagreb Opskrbe deblokiran jer je dugovanje koje je imala prema Prvom plinarskom društvu podmireno

'Već jutros je deblokiran račun”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Dodao je da je riječ o zadužnici koju je jučer aktiviralo Prvo plinarsko društvo prema GPZ-u Opskrba, ali je dug do kraja dana podmiren.

Smatra da je aktiviranje zadužnice nekorektan potez PPD-a, za kojega, kaže, nije bilo potrebe.

Riječ o kršenju dogovora između PPD-a i Opskrbe od veljače ove godine. Uredno su se podmirivale obveze, u prosjeku je kašnjenje prema PPD-u bilo 15 dana, dodao je.

Podsjetio je da Opskrba posluje u gubitku od pola milijarde, zbog štetnih ugovora koje je bivša uprava potpisala nakon njihovog dolaska za vlast. Dugoročno, to je neodrživo, ali još uvijek se pronalazi najbolje rješenje, poručio je Tomašević.

Komentirajući medijske natpise da je u bolnici Sveti Duh nestalo lijekova u vrijednosti od dva milijuna kuna, Tomašević je istaknuo da je revizija poslovanja te bolnice pokrenuta nakon preuzimanja njenog upravljanja, te da i dalje traje.

“S obzirom na te natpise, najavljena je i zdravstvena inspekcija i onda će se vidjeti je li bilo nepravilnosti”, rekao je Tomašević i dodao da taj slučaj ne želi komentirati do završetka revizije Gradskog ureda za zdravstvo i nalaza inspekcije.

Dolenec: Izraz 'osobe koje menstruiraju' je inkluzivan

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec osvrnula se na kritike zagrebačke oporbe na izraz 'osobe koje mestruiraju' koje je vlast upotrijebila u Programu za mlade, a koji će biti na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u četvrtak.

Istaknula je kako su njime obuhvaćene razne aktivnosti usmjerene prema mladima, među kojima je i zdravstvena zaštita mladih kojom se obuhvaća i menstrualno siromaštvo.

“Ta formulacija odnosi se na djevojčice, žene i na transrodne osobe koje su izrazito ugrožena i marginalizirana skupina. Nije nam se činilo sporno da ih obuhvatimo ovom mjerom koja je usmjerena prema menstrualnom siromaštvu”, istaknula je Dolenec.

Poručila je i kako je formulacija promijenjena u tekstu programa tijekom javnog savjetovanja.