OSVETNIČKI ŽAR

Ostavljena djevojka organizirala požar

21.05.2009 u 09:22

Bionic
Reading

Dubrovačka policija uhitila je i uz kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost života i imovine u Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku privela Roberta Rilovića (24) iz Grude s područja Konavala. Zbog poticanja na izvršenje tog kaznenog djela istodobno je privedena njegova djevojka Ana Perović (32) iz Dubrovnika

DUBROVNIK - Saslušala ih je dežurna istražna sutkinja Marija Donatović-Dabelić koja je Riloviću odredila 48-satno zadržavanje, dok je Perovićka puštena da se brani sa slobode do okončanja postupka. Par je priveden zbog sumnje da su uključeni u izazivanje požara u noći s 4. na 5. ožujka ove godine u potpalublju putničkog broda Gospe od Karmena dok se nalazio na vezu uz rivu u Cavtatu na dijelu neposredno uz međunarodni granični prijelaz, piše Slobodna Dalmacija.

Krimobradom je utvrđeno da je u akciju paljenja broda uključen i hrvatski državljanin s prebivalištem u BiH Mario Buzuk (28), koji je našem pravosuđu trenutačno nedostupan. Iako zbog interesa istrage sutkinja nije mogla reći ništa podrobnije o iskazima privedenih, neslužbeno smo doznali kako je pretpostavka da se Buzuk tijekom kišne noći 4. na 5. ožujka uvukao u potpalublje izletničkog broda.

Nakon što je po unutrašnjosti broda izlio sadržaj bidona, odnosno 10 litara benzina, prilikom paljenja je došlo do eksplozije benzinskih isparenja te je Buzuku u bijegu iz džepa ispao mobitel. Naime, dim iz potpalublja Gospe od Karmena navrijeme je uočio jedan od ranojutarnjih šetača na cavtatskoj rivi koji je o svemu odmah izvijestio vlasnika.

Stoga je posada uspjela ugasiti požar kratko po dojavi nakon što ih je vlasnik 'alarmirao'. Također, od pomoći je istražiteljima bio bidon za gorivo koji su, zajedno s potpaljivačem požara, snimile nadzorne kamere Inine benzinske crpke.

Buzuk je nakon požara napustio Hrvatsku i općinu Konavle u kojoj mu, kako doznajemo, stanuje obitelj. Istragom je utvrđena 'zatvorska veza' Buzuka i Rilovića koji su se sprijateljili tijekom odsluženja zatvorske kazne. Anin 'krimen' je u tome što je nagovarala Rilovića, s kojim je stupila u vezu nakon njegova izlaska iz zatvora, da organizira paljenje broda.

Navodno se željela osvetiti sinu brodovlasnika koji ju je ostavio nakon dugogodišnje ljubavne veze u kojoj je bila neposredno prije veze s Rilovićem.  Inače, brod Gospa od Karmena potječe iz 19. stoljeća i ima status pokretne nacionalne kulturne baštine, a u požaru su nagorjele drvena podna konstrukcija, unutarnje drvene pregrade i drveni stol.