RUŽA TOMAŠIĆ O BREXITU

'Ostavili su nas da se sami borimo s Bruxellesom'

29.06.2016 u 12:51

Bionic
Reading

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS-a) Ruža Tomašić, koja se nalazi u istom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR-u) sa zastupnicima britanske Konzervativne stranke u Europskom parlamentu, smatra da će oni do kraja mandata koji istječe 2019. godine ipak ostati u klupama u Bruxellesu i Strasbourgu jer ne vjeruje da će se do tada uspjeti provesti razdruživanje Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva

'Oni će vjerojatno ostati do kraja mandata jer ne može se danas odlučiti o Brexitu, a sutra ići van. Riječ je o dugotrajnom procesu', kaže eurozastupnica Tomašić za tportal. Ne znamo kako će se Bruxelles postaviti prema britanskim zastupnicima kada se budu donosili novi zakoni i kakav će biti njihov status pri glasovanju. 'Treba vidjeti koliko će vremena trebati da se odluke donesu i raspetljaju odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije', govori nam Tomašić

Predsjednica hrvatskih konzervativaca
navodi da im je cijelo vrijeme govorila da baš sada kad su natjerali Bruxelles da ih sluša, napuštaju Europsku uniju i ostavljaju njih druge da se sami bore s Bruxellesom. Kaže da im je govorila kako bi htjela da ostanu i da se svi skupa bore s Bruxellesom. No, naglašava Tomašić, sada kad su izašli, radi se o njihovoj odluci, njihovim životima, njihovoj zemlji. 'Čestitam im ako je to ono što su oni doista željeli. Nadam se da će imati prosperitet o kojem su govorili', poručuje Tomašić.

Danci sljedeći na redu za izlaz

Što se tiče nas ostalih u Europskoj uniji, nastavlja, vjerojatno će biti i drugih država koje će sada poželjeti izlaz. 'Čula sam da će Danci biti sljedeći', otkriva eurozastupnica. Nada se da će onima koji ostaju Brexit dati dovoljno snage da redefiniraju svoje odnose s Bruxellesom.

'Cijelo vrijeme sam govorila, i u Britaniji kad sam bila ondje i dala intervju, da Europska unija više nikad neće biti ista, ni ako ostanu ni ako odu jer će dati vjetar u leđa drugima da redefiniraju svoje odnose', tvrdi Tomašić koja je mišljenja da nije pravedno da se u Bruxellesu donose odluke. Također, Tomašić smatra da bi se i druge zemlje Europske unije trebale zapitati o tome kako su dopustile da dođemo u situaciju da samo jedna ili dvije države odlučuju, ako smo zajednica 28 ravnopravnih država članica. Tomašić smatra da je još prerano govoriti što će izlazak iz EU-a značiti za suradnju njezine stranke s britanskim konzervativcima.

Vesna Škare Ožbolt nije očekivala ovakav ishod

'Očekivala sam tijesan rezultat, ali u korist ostanka u Europskoj uniji. Sada je bitno kako će se Hrvatska pripremiti za sve ove posljedice koje će proizići iz britanskog izlaska iz Unije. Očekujem da prvenstveno Vlada RH organizira timove stručnjaka koji će analizirati svaki segment društva i posljedice koje će proizići za Hrvatsku nakon ovog prvog velikog slabljenja Europske unije', kazala je Vesna Škare Ožbolt.

Dakle, očekuje da se vlada, premda je tehnička, vrlo brzo mobilizira tako da organizira najbolje stručnjake u ovoj zemlji koji će napraviti analizu i projekciju budućih događaja i posljedica koje će ovaj događaj imati za RH. 'Situacija je preozbiljna da bismo sjedili i čekali skrštenih ruku, analiza posljedica po Hrvatsku mora se odmah napraviti', zaključila je Škare Ožbolt.