DANSKI ANALITIČAR

Drugačiji pogled: Brexit je spas za našu djecu i EU!

24.06.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Reakcije Bank of England i Europske središnje banke bit će najvažnije za svakog ulagača nakon što su Britanci na referendumu glasovali za napuštanje Europske unije, poručuje Steen Jakobsen, glavni ekonomski analitičar Saxo banke. Za očekivati je da će obje centralne banke omogućiti 'beskonačnu likvidnost', a tijekom dana BoE se vjerojatno odluči i na rezanje kamatnih stopa kako bi smirila tržište, smatra prvi analitičar danske investicijske banke

'Dogodilo se obrnuto od špekulacija i očekivanja na kladionicama i sada je najvažnije pratiti odgovore ključnih donositelja odluka. Otvaranjem burzi bankarski sektor već je u padu za deset posto, jednako kao i funta, odnosno cjelokupno tržište za sedam-osam posto, pa je najvažnije pratiti koje će poteze napraviti prvenstveno BoE i ECB. Reakcija tržišta na povećanje likvidnosti i rezanje stopa bit će ključna za trgovanje u sljedećih 24 sata', opisuje Jakobsen nadolazeće sate za svakog ulagača.

Ako se odmaknemo od kratkoročnih efekata te šokantne odluke za financijska tržišta, najvažnije je da proces reformi u Europskoj uniji zapravo sada u 'traci za pretjecanje'. Promjene bi se morale dogoditi i da je Velika Britanija na referendumu odlučila ostati u EU, ali s Brexitom je to sada dodatno ubrzano.

'EU mora odgovoriti jer nikada do sada nijedna država nije odlučila napustiti Uniju. Ovo je prvi put da su birači iskoristili svoje demokratsko pravo i ponovno odlučivali o statusu države unutar te zajednice. Na rezultat su ponajprije utjecale činjenice da društveni ugovor između građana i donositelja odluka više ne odgovara onim najvažnijima, biračima, ponajprije onima koji u ovom slučaju žive izvan Londona. Rezultat referenduma pokazao je podijeljenost Britanca, ali i Europske unije', pojasnio je Jakobsen svoje viđenje rezultata, ali i naglasio da je Brexit dobra vijest jer će utjecati na reforme na zajednicu država pod zastavom EU-a.

Ovo je možda ipak najbolji dan za budućnost naše djece jer će natjerati političare i birokrate da vrate EU tamo gdje je oduvijek trebala biti i razmisle o najvažnijim temama za države članice kao što su unutarnje tržište, zajedničkoj povijesti i pokretanju planova za dugoročni napredak, bez stalnog gledanja unatrag, naglašava Jakobsen.

'Unatoč značajnoj, ali kratkoročnoj volatilnosti na financijskim tržištima, vjerujem da će današnji dan utjecati ne samo na gospodarski rast, veću produktivnost i bolju kvalitetu života naše djece, već da će na koncu koristi imati i ulagači i tržište. Ovo je najbolji dan za tržište i ulagače u posljednjih 20 godina jer je Velika Britanija zapravo pokrenula spas tržišta, istovremeno kad i spas EU-a', zaključuje Jakobsen i još jednom naglašava važnost reakcije središnjih banaka tijekom 24 do 48 sati s očekivanjima da će biti glasne i proaktivne, uz istovremenu nužnost značajnog opreza svakog ulagača za trgovanja unutar svog portfelja.

Rezultat će zasigurno utjecati i na rast popularnosti predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa ili na europskom terenu, liderice francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen, a tu su i sve one antiimigracijske političke stranke, jasan je Jakobsen ponavljajući da Članak 50 Lisabonskog ugovora znači dvogodišnje planiranje kako će se to napuštanje Unije provesti, ali istovremeno i pregovarački proces o budućim vezama između bloka spremnog za borbu i napuštajuće članice.