EUROPA JE PRELOMILA

Ostaju nam benzinci i dizelaši, ali točit ćemo e-gorivo. Je li Hrvatska spremna i što biraju Hrvati?

28.03.2023 u 21:58

Bionic
Reading

Nakon što je istraživanje pokazalo da u Njemačkoj raste zanimanje za kupnju automobila s benzinskim motorima, dok interes za hibridne i električne automobila pada, zanimljivo je vidjeti što se događa u Hrvatskoj. Na tržištu rabljenih automobila kupljeno je gotovo 14.000 benzinaca i više od 45.000 dizelaša, s tim da se broj benzinaca povećao u odnosu na prethodnu godinu, dok je kupljeno 7000 dizelaša manje nego 2021., javlja RTL

Europa je prelomila - ipak neće prestati proizvodnja automobila na fosilna goriva, samo će točiti ekološki prihvatljivije e-gorivo. Tako nam i u budućnosti ostaje izbor između benzinca, dizelaša, hibrida ili električnih. Brže dostupni rabljeni su postali traženiji. Ipak, potražnja je još uvijek veća od ponude.

'Potražnja je konstantna. Činjenica je da vozila još uvijek ima malo, projekcije su da će tako biti i ostat još neko vrijeme jer stabilizacija tržišta se očekuje tek kad se stabilizira isporuka novih vozila', rekao je Bruno Svečak, direktor prodaje u salonu za prodaju rabljenih automobila, za RTL.

Na tržište utječu i odluke Europske unije. Obustavu proizvodnje automobila s motorima na unutarnje izgaranje do 2035. blokirala je Njemačka kojoj bi to bio udarac za jaku industrijsku granu. I nakon tog roka proizvodit će se automobili koje pokreće takozvano e-gorivo.

>>> Što su to e-goriva i zbog čega je Njemačka minirala zakon koji je trebao upokojiti benzince i dizelaše?

'Prirodnim putem se iz vode izdvaja vodik, a iz ugljičnog dioksida se izdvaja ugljik i spajanjem vodika i ugljika metanol koji se kasnije frakcijskom destilacijom može pretvoriti u benzin i dizel', ističe Hrvoje Paver, savjetnik u Sektoru za trgovinu pri HGK za RTL.

Podsjetimo, u Forsinoj anketi koju je naručio Targobank 30 posto vozača iz Njemačke reklo je da bi kupilo automobil s benzinskim motorom, pokazalo je istraživanje objavljeno u nedjelju. U prošlogodišnjoj anketi njihov udio iznosio je 22 posto. Interes za kupnju hibridnih automobila pao je istodobno s 18 na 15 posto, a blago je oslabila i popularnost električnih vozila koja bi sada kupilo 16 posto vozača, u usporedbi s prošlogodišnjih 17 posto.

Ekološki imidž električnih vozila kontinuirano slabi od 2016. godine, pokazalo je istraživanje. Samo 39 posto ispitanih smatra danas da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Lani njihov je udio iznosio 44 posto.