daleko od profitabilnosti

Ford opet očekuje gubitak u poslovanju s električnim vozilima

23.03.2023 u 17:09

Bionic
Reading

Američki proizvođač automobila Ford Motor očekuje da će njegov odjel za električna vozila i u ovoj godini poslovati s gubitkom, od tri milijarde dolara, dodajući da profitabilnost očekuju do kraja 2026.

Počevši s rezultatima za prvo tromjesečje, koji će biti objavljeni 2. svibnja, Ford će izvješćivati o rezultatima po poslovnim odjelima Model e (električna vozila), Blue (vozila s unutarnjim izgaranjem) i Pro (komercijalna vozila i usluge), a ne više po geografskim regijama.

Glavni financijski direktor John Lawler rekao je će ubuduće objavljivati kvartalne i godišnje podatke o prodaji i udio na pet glavnih svjetskih tržišta kompanije.

Kompanija prognozira da će odjel električnih vozila u razdoblju od 2021. do 2023. zabilježiti gubitak od šest milijardi dolara, uključujući i prošlogodišnju 2,1 milijardu dolara. Odjel bi trebao biti profitabilan prije kraja 2026. godine, dodaju.

U 2022. Ford je u Kini zabilježio gubitak prije oporezivanja od 600 milijuna dolara, u Europi poslovao je s pozitivnom nulom, a u Južnoj Americi bio u plusu od skromnih 400 milijuna dolara. Najveći dio dobiti prije kamata i poreza, od 9,2 milijarde dolara, ostvario je u Sjevernoj Americi.

Kompanija očekuje da će odjel komercijalnih vozilima Ford Pro ove godine gotovo udvostručiti dobit prije oporezivanja, na šest milijardi dolara, dok bi u odjelu tradicionalnih vozila s unutarnjim sagorijevanjem izgaranjem trebala blago porasti, na sedam milijardi dolara.

Financijski direktor napomenuo je da će do kraja godine njihov globalni proizvodni kapacitet dosegnuti 600.000 električnih vozila i porasti na dva milijuna vozila do kraja 2026.