NA SUHOM

Ostaci Titana izvađeni s dna oceana, mogli bi biti presudni u istrazi uzroka nesreće

28.06.2023 u 20:43

Bionic
Reading

Ostaci podmornice Titan koja je prošli tjedan pretrpjela katastrofalnu imploziju u Atlantskom oceanu izvučeni su na suho. Veliki metalni dijelovi iskrcani su s kanadskog broda Horizon Arctic u St John'su, Newfoundland, u srijedu ujutro. Dijelove je na dnu oceana pronašao podvodni robot

Izvađeni ostaci bili su prekriveni velikom ceradom kada su stigli na kopno, javlja britanski Telegraph. Dijelovi su podignuti dizalicama na kamione i odvezeni na procjenu.

Svih pet putnika na Titanu poginulo je u ekspediciji do olupine Titanica. Vraćanje dijelova podmornice u luku St John's ključno je za istragu o tome zašto je podmornica implodirala. Brod Horizon Arctic nosio je vozilo na daljinsko upravljanje (ROV), kako bi pretražio dno oceana u blizini olupine Titanica u potrazi za dijelovima podmornice.

  • +3
Ostaci Titana Izvor: Profimedia / Autor: Daly Paul/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pelagic Research Services, tvrtka s uredima u Massachusettsu i New Yorku koja posjeduje ROV, priopćila je danas da je operacija na moru dovršena. Međutim, njihov tim 'još uvijek je u misiji' u istrazi o Titanu, a uključeno je nekoliko vladinih agencija u SAD-u i Kanadi. 'Rade danonoćno već 10 dana, kroz fizičke i mentalne izazove ove operacije, i jedva čekaju završiti misiju i vratiti se svojim najmilijima', stoji u priopćenju tvrtke.

Krhotine s Titana locirane su na dubini od oko 3810 metara, udaljene od Titanika 488 metara, rekla je Obalna straža prošlog tjedna.

Jedan od stručnjaka s kojima se Obalna straža konzultirala tijekom potrage rekao je da bi analiza izvađenih dijelova mogla otkriti važne tragove o tome što se dogodilo s Titanom. A mogli bi postojati i elektronički podaci, rekao je Carl Hartsfield iz Oceanografskog instituta Woods Hole.

'Sigurno svi instrumenti na bilo kojem takvom plovilu bilježe, prosljeđuju podatke. Dakle, pitanje je postoje li dostupni podaci? I stvarno ne znam odgovor na to pitanje', rekao je u ponedjeljak.