SUMRAK PRAVNE DRŽAVE

Osoblju suda prijete otkazima i poligrafom

05.12.2008 u 11:43

Bionic
Reading

Upravni sud Republike Hrvatske posljednjih je tjedana poprište šikaniranja tehničkog i administrativnog osoblja kojemu se prijeti otkazima i slanjem na poligrafska testiranja

ZAGREB – Mobing je povezan sa slučajem sutkinje toga suda Mirjane Juričić, to jest s curenjem podataka vezanih uz spor koji Juričićeva vodi na sudu u kojemu je zaposlena. Ona je, naime, podnijela tužbu protiv svibanjske odluke Hrvatskog sabora, po kojoj je sutkinjom Ustavnoga suda postala Slavica Banić. Tužba gospođe Juričić kaže da je Sabor prekršio zakon jer Banićeva na natječaju nije uspjela dokazati da ispunjava minimalne uvjete za izbor među ustavne suce.

Maltretiranje osoblja intenziviralo se nakon što je u tjedniku Globus, prije desetak dana, objavljen članak u kojemu se tvrdi da je 15. listopada ove godine Upravni sud uvažio tužbu sutkinje Juričić i da je poništen parlamentarni akt lansiranja Slavice Banić u Ustavni sud. Prema Globusu, presuda je upisana u sudsku evidenciju 27. listopada, a zagrebački je tjednik donio i presliku upisnika Upravnog suda koji potvrđuje ovu priču.

Sud je, međutim, demantirao da je presuda uopće donesena, što je otvorilo prostor za utemeljeno razmišljanje po kojem se poduzima politički pritisak kako bi odluka bila preinačena u korist Sabora. Mirjana Juričić još uvijek nije dobila tzv. otpravak presude, a u međuvremenu je pisala ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću, sumnjajući da se s njezinom tužbom u Upravnom sudu postupalo suprotno Sudskom poslovniku i Zakonu o sudovima, otkriva Novi list.

U njezinoj se predstavci, između ostaloga, navodi da je Sabor pokušao omesti rad Upravnog suda u tom postupku, ne dostavljajući na vrijeme dokumentaciju o radnom iskustvu kandidata za Ustavni sud, već je to napravio tek naknadno i na poseban zahtjev. Kaže se, također, da njena tužba (službeno) nije riješena, premda su neki drugi predmeti koje je Upravni sud primio poslije te tužbe – uredno okončani.
   
Prema izvorima Novog lista, tajnica Upravnog suda Veseljka Kos, koja je viša sudska savjetnica i koja je nadređena pratećim službama i savjetnicima, sazvala je sastanak zaposlenih u pisarnici i u drugim tehničkim odjelima. Postavila je sljedeći ultimatum: ili će se u roku od 24 sata dobrovoljno javiti onaj tko je u javnost iznio informaciju o donesenoj presudi ili će svi biti poslani na detektor laži, pa će onaj tko padne na testu biti podvrgnut kaznenom progonu i bit će mu uručen nečasni otkaz, premda je nejasno što bi ova vojna formulacija trebala značiti. Pored toga, posebno se zastrašuju oni djelatnici suda za koje se pretpostavlja da bi mogli biti u kontaktu sa sutkinjom Juričić.

Unatoč brojnim pozivima, Veseljka Kos i sutkinja Ana Berlengi-Fellner, glasnogovornica Upravnog suda, ignorirale su pokušaje medija da s njima stupe u kontakt.