izbori

Osobe u samoizolaciji do četvrtka se trebaju prijaviti za glasovanje

  • Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2020 09:29
  • Objavljeno 30.06.2020 u 06:27
Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a žele glasovati, da se do četvrtka, 2. srpnja jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje. DIP podsjeća da će birači u samoizolaciji glasovati ispred ulaza stana ili kuće u kojem/kojoj imaju prebivalište i pritom obavezno nositi masku za nos i usta. Ako takav birač neće moći izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama

Članovi biračkog odbora pritom će obavezno nositi maske i rukavice te dezinficijens kojim će prije i poslije svake posjete biraču dezinficirati rukavice.

Nakon 10 posjeta biračima, članovi biračkog odbora dezinficirat će i skinuti rukavice te ih odložiti u vrećicu koju moraju nositi sa sobom.

DIP napominje i kako se na glasovanje birača u samoizolaciji primjenjuju pravila kakva vrijede za birače s invaliditetom, nepismene, slijepe te birače koji ne mogu doći na biračko mjesto te tehničke upute DIP-a o glasovanju na izborni dan i osiguranju mjera zaštite od koronavirusa na biračkim mjestima.

U DIP-u uvjeravaju da bez obzira na broj osoba u samoizolaciji birački odbori imaju dovoljno kapaciteta da omoguće glasovanje svima koji to žele. Ipak, pritom ističu kako to pravo nije apsolutno i da se nikada nije tvrdilo da će 100 posto onih koji su kod kuće moći glasovati i ako se prijave.

"Specifikum je ovih izbora da, pored osoba koje inače ne mogu doći do biračkih mjesta, imamo i osobe u samoizolaciji. Ta mogućnost nije apsolutna i na ni jednim izborima se to nije omogućilo apsolutno svima koji su se javili nego onoliko koliko se moglo obzirom na situaciju na pojedinom biračkom mjestu”, kazao je u ponedjeljak predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

  • +15
Đakovo u doba koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Naglasio je da osobe zaražene koronavirusom neće moći glasovati.

Sessa je kazao kako je popunjenost biračkih odbora 97 posto i kako su svi upoznati sa činjenicom da će, možda, morati obilaziti osobe u samoizolaciji.

"Na disperziji od 7000 biračkih mjesta ne vidim da bi osobe u samoizolaciji trebale biti neki poseban problem da se to ne bi moglo odraditi”, kazao je.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal