LIJEČNICI NA MUKAMA

Osnovana je Radna skupina za izmjenu pravilnika o cijepljenju. Voditeljica ima sasvim jasne stavove

08.11.2019 u 21:03

Bionic
Reading

Moraju li i kome liječnici prijaviti roditelje koji odbijaju cijepiti svoju djecu? Unatoč nekolicini hrvatskih propisa o cijepljenju djece, liječnici su i dalje u nedoumici kada im u ordinaciju stupi roditelj - protivnik obveznog cjepiva za djecu. Iz Ministarstva zdravstva za tportal odgovaraju da su osnovali Radnu skupinu koja ima za cilj unaprijediti Pravilnik o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, pa se može zaključiti da će po okončanju tog procesa liječnici točno znati što im je činiti

Slijedom objave saborskog zastupnika Ivana Pernara da je njegova supruga u ordinaciji liječnice obiteljske medicine potpisala izjavu o odbijanju cijepljenja njihova sina, tportal je u razgovoru s tom liječnicom i još nekoliko stručnjaka utvrdio da praksa u slučajevima odbijanja cijepljenja varira ovisno o ordinaciji. Kako će se i kada ujednačiti postupci liječnika u svrhu zaštite zdravlja djece, ali i cjelokupne populacije, od zaraznih bolesti?

Iz Ministarstva zdravstva navode da je obvezno cijepljenje propisano Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i da se programi cijepljenja provode sukladno tom zakonu i Pravilniku o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se moraju podvrgnuti toj obvezi. Propisana je kazna roditeljima ili skrbnicima od 2.000 kuna ukoliko ne izvrše obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi.

Trogodišnji program cijepljenja i provedbene programe cijepljenja za svaku godinu donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Sukladno Pravilniku, zdravstvene ustanove koje obavljaju obveznu imunizaciju, kao i zdravstveni radnici u privatnoj praksi, obvezni su voditi evidenciju o izvršenoj imunizaciji za svaku osobu za koju je propisana obveza imunizacije. Svi podaci o izvršenoj imunizaciji unose se u obrazac 'Karton cijepljene osobe' koji se čuva trajno u evidenciji pacijenta, bez obzira na prelazak pacijenta na skrb drugom liječniku, podsjećaju iz Ministarstva zdravstva.

Svi su dužni obavijestiti centar za socijalnu skrb o povredi djetetova prava na zdravlje

Navode i da je obveza vođenja točne, iscrpne i datirane medicinske dokumentacije u skladu s propisima o evidencijama na području zdravstva, koja u svakom trenutku može pružiti dostatne podatke o zdravstvenom stanju pacijenta i njegovu liječenju, utvrđena je Zakonom o liječništvu. Praćenjem podataka o procijepljenosti djece sukladno zbirnim evidencijama koje liječnici dostavljaju zavodima za javno zdravstvo i HZJZ-u, planiraju se i koordiniraju aktivnosti u vezi nadzora nad provedbom programa cijepljenja.

Također napominju da je temeljem odredbe članka 132. Obiteljskog zakona svatko - a ne samo liječnik - dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o povredi djetetovih osobnih prava, u ovom slučaju prava na zdravlje.

  • +2
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Radi unaprjeđenja aktivnosti na provedbi obvezne imunizacije održani su koordinativni sastanci u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora, HZJZ-a i Državnog inspektorata. Između ostalog, razmatrani su modaliteti za podizanje cjepnih obuhvata, informiranja, podizanja svijesti javnosti o važnosti cijepljenja, koordinacije i potrebe za unaprijeđenjem pravne regulative za ovo područje. Ministarstvo zdravstva zaprimilo je prijedloge izmjena Pravilnika o načinu provođenja imunizacije te je osnovana Radna skupina koja ima za cilj unaprijediti ovaj provedbeni propis. Doduše, bez zadanog roka.

Voditeljicom te skupine, kako je vidljivo na internetskim stranicama Ministarstva, imenovana je Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra zdravstva Milana Kujundžića. Članovi skupine su Vesna Jureša iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', Spomenka Uremović iz Državnog inspektorata, Dragan Soldo iz Hrvatskog društva obiteljskih doktora, Bernard Kaić iz HZJZ-a, Đurđa Španović iz Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Tanja Bedovec iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te Bojan Vidović, Dunja Skoko-Poljak i Maja Cvetojević iz Ministarstva zdravstva.

specijalist mikrobiologije

Tko je Vera Katalinić Janković?

Dr. Vera Katalinić Janković postala je pomoćnica ministra zdravstva u Upravi za unaprjeđenje zdravlja (javno zdravstvo) još u mandatu Kujundžićevog prethodnika Darija Nakića. Kako su tada izvijestile Liječničke novine, specijalist je kliničke mikrobiologije, a 2007. dodijeljen joj je naziv primarius. Najveći dio svoje karijere provela je u HZJZ-u, te je sudjelovala u izradi niza stručnih strateških dokumenata za potrebe javnog zdravstva. U Ministarstvo je otišla s položaja voditeljice Odjela za tuberkulozu i Nacionalnog referentnog laboratorija za TB Svjetske zdravstvene organizacije u HZJZ-u. 

Prim. Katalinić Janković već je istupala u javnosti na temu obaveznog cijepljenja djece. U rujnu 2017., na okruglom stolu 'Cijepljenje - činjenicama protiv mitova' u organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu, poručila je da cijepljenje nije represivna, već javno-zdravstvena mjera, te da je zadatak javnog zdravstva prosvjećivati stanovništvo. Hrvatska bilježi trend porasta broja roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu, pa je za nošenje s takvim situacijama potrebna edukacija i sudaca. Razvijena društva, poput Švicarske ili Švedske u kojima cijepljenje nije obvezno mogu si to dopustiti jer je kod njih procijepljenost na dobrovoljnoj bazi iznad 95 posto, te zbog visoke svijesti stanovništva mogu ovu odluku prepustiti pojedincima, za što hrvatsko društvo nije spremno, zaključila je dr. Katalinić Janković.

Nekoliko mjeseci ranije, prilikom usvajanja Deklaracije o važnosti cijepljenja, čija je potpisnica, poručila da Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nalaže liječniku da roditelje koji odbijaju cijepiti dijete prijavi sanitarnoj inspekciji, te upozorila da broj prijava pada: 2014. bilo je 319 prijava, 2015. ih je 207, a 2016. samo 155. 'To ne znači da pada broj necijepljenih, nego su liječnici obeshrabreni, a još više ustrašeni zbog učestalih prijetnji i nasrtaja roditelja koji odbijaju cijepljenje svoje djece i postaju agresivni kad im liječnik odbije dati potvrdu za vrtić jer dijete nije cijepljen', izvijestio je tada Večernji list.

Kako je tportal ranije izvijestio, brojke također sugeriraju da mnogi roditelji 'antivakceri' prolaze bez prijave. U Hrvatskoj je 2018. bilo predviđeno da prvu dozu cjepiva MoPaRu protiv MMR-a primi 39.651 dijete, a primilo ju je 36.970, odnosno njih 93,24 posto. Primanje druge doze bilo je predviđeno za 38.367, a primilo ju je 36.328, odnosno 94,69 posto djece.

Tijekom 2018. i do početka listopada 2019. godine Sanitarna inspekcija zaprimila je 191 prijavu, od čega su opravdane bile 142, dok je broj podnesenih prekršajnih naloga iznosio 108. Ovdje valja dodati da se prijave odnose na sva cjepiva koja propisuje Program, a ne samo na ono protiv zaušnjaka, rubeola i ospica.