veliki pomaci

Osnivači BioNTecha: mRNA tehnologija cjepiva protiv koronavirusa može se prenamjeniti za liječenje raka. Cjepivo je moguće prije 2030. godine

16.10.2022 u 22:06

Bionic
Reading

Uğur Şahin i Özlem Türeci kažu da bi se tehnologija mRNA covid cjepiva mogla prenamjeniti u svrhu uništavanja stanica raka. Cjepiva koja ciljaju na rak mogla bi biti dostupna prije kraja desetljeća, smatraju supružnici koji stoje iza jednog od najuspješnijih cjepiva protiv covida

Uğur Şahin i Özlem Türeci, suosnivači BioNTecha, njemačke tvrtke koja se udružila s Pfizerom u proizvodnji revolucionarnog mRNA covid cjepiva, rekli su da su napravili pomake koji su potaknuli njihov optimizam za cjepiva protiv raka u narednim godinama.

Govoreći u nedjelju za BBC s Laurom Kuenssberg, profesorica Türeci opisala je kako se mRNA tehnologija BioNTechovog cjepiva protiv covida može prenamijeniti tako da potakne imunološki sustav da napada stanice raka umjesto da napada koronavirus, prenosi Guardian.

Upitan kada bi cjepiva protiv raka temeljena na mRNA mogla biti spremna za upotrebu kod pacijenata, profesor Sahin je rekao da bi mogla biti dostupna "prije 2030. godine". BioNTech je radio na mRNA cjepivima protiv raka prije izbijanja pandemije, ali tvrtka se okrenula proizvodnji cjepiva protiv covida suočena s globalnom krizom.

Tvrtka sada ima nekoliko cjepiva protiv raka u kliničkim ispitivanjima. Türeci je rekla da razvoj i uspjeh cjepiva Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa daje vjetar u u leđa za izradu cjepiva protiv raka.

Njemačka tvrtka se nada da će razviti različite oblike tretmana za liječenje raka crijeva, melanoma i drugih vrsta zloćudne bolesti. Türeci je navela da je BioNTech naučio kako brže proizvoditi mRNA cjepiva tijekom pandemije i da je bolje razumio kako imunološki sustav ljudi reagira na mRNA.

"Ovo će definitivno ubrzati i naše cjepivo protiv raka", kazala je. Dodala je da kao znanstvenici uvijek oklijevaju reći da će imati lijek za rak.

'Imamo niz otkrića i nastavit ćemo raditi na njima', rekla je.

U kolovozu je Moderna najavila da će tužiti BioNTech i Pfizer, zbog kršenja patenata u vezi s cjepivom protiv Covid-19.

Upitan o tome, Sahin je rekao: “Naše su inovacije originalne. Proveli smo 20 godina istraživanja i naravno da ćemo se boriti za svoje intelektualno vlasništvo.”

Oezlem Tuereci i Ugur Sahin Izvor: EPA / Autor: BERND VON JUTRCZENKA / POOL