osnivači BioNTecha

Supružnici turskih korijena stoje iza cjepiva stoljeća. ‘Teški su milijarde dolara, a na posao dolaze biciklom‘

10.11.2020 u 11:38

Bionic
Reading

Ugur Sahin, koji dolazi iz skromne obitelji, osnivač je njemačke, dvije milijarde dolara vrijedne kompanije BioNTech, no još uvijek na posao dolazi biciklom

On i njegova supruga Oezlem Tuereci, također članica uprave u BioNTechu, došli su na glas kao 'tim iz snova' koji bi mogao spasiti svijet od koronavirusa.

Naime globalna utrka u pronalasku cjepiva protiv Covida-19 podigla se na višu razinu u ponedjeljak, kada su kompanije BioNTech i američki Pfizer objavili da njihovo cjepivo nakon treće faze kliničkog testiranja ima učinkovitost od 90 posto.

Sahin, rođen u Turskoj, odrastao je u Njemačkoj, u kojoj su njegovi roditelji radili u Fordovoj tvornici automobila. Nakon završenog fakulteta postao je profesor i istraživač u području imunoterapije. Radio je u bolnicama u Kölnu i Homburgu te je tijekom svoje rane akademske karijere upoznao imunologinju Tuereci. Medicinsko istraživanje i onkologija postali su njihova zajednička strast, prenosi Jutarnji list.

Oezlem Tuereci, kći turskog liječnika koji je također iz Turske došao u Njemačku, kazala je jednom prilikom u intervjuu da su čak i na dan svog vjenčanja oboje našli vremena za rad u laboratoriju.

Zajedno su proučavali imunološki sustav kao potencijalnog saveznika u borbi protiv karcinoma i pokušavali ustanoviti jedinstven genetski sastav svakog pojedinog tumora.

S poduzetničkim životom krenuli su 2001. godine, kada su osnovali tvrtku Ganymed Pharmaceuticals kako bi mogli razviti antitijela protiv karcinoma, no Sahin, koji je tada predavao na sveučilištu u Mainzu, nikada nije odustao od predavanja.

Njihov Ganynmed je prodan 2016. japanskom Astellasu za 1,4 milijarde dolara, a Sahin i Tuereci zajedničkim su snagama 2008. godine osnovali BioNTech s ciljem postizanja puno šireg raspona alata za imunoterapiju u borbi protiv karcinoma.

Zaklada Bill & Melinda Gates uložila je 55 milijuna dolara u njihovu kompaniju koja radi i na liječenju HIV-a, kao i tuberkuloze.

Sahin i njegova supruga trenutno se nalaze na listi 100 najbogatijih Nijemaca, piše njemački Welt am Sonntag.

No usprkos bogatstvu, njegove kolege opisuju ovog vrijednog liječnika kao mirnog i odmjerenog čovjeka koji izbjegava provjeriti cijene dionica svoje kompanije, već radije čita znanstvene časopise.

'Unatoč svim postignućima, nije se promijenio, oduvijek je bio skroman i pristupačan', kazao je Matthias Kromayer, član uprave tvrtke MIG AG koja novčano podupire BioNTech, i dodao kako je normalno vidjeti Sahina da na sastanke dolazi u trapericama, s ruksakom i kacigom za bicikl.

'On je vrlo skromna osoba, no želi stvoriti strukturu koja će mu dopustiti da realizira svoje vizije i njegove su težnje daleko od skromnih', kazao je Matthias Theobald, kolega onkolog sa sveučilišta u Mainzu.

Njihovo cjepivo protiv Covida-19 moglo bi postati dostupno najranjivijim skupinama ljudi do ožujka 2021. i s ostalim napretkom iz temelja promijeniti tijek pandemije.

'Još uvijek ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati... ali vrlo pozitivni rezultati koji su danas došli i koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za cijeli svijet', zaključio je u ponedjeljak visoki dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije Bruce Aylward, prenosi Jutarnji list.