SUGLASJE U UREDU PREDSJEDNIKA

Osniva se agencija za upravljanje imovinom RH

02.03.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Hrvatski državni vrh najavio je danas nakon sjednice Vijeća za obranu u Uredu predsjednika skoro predstavljanje koncepta prema kojem bi se svom državnom imovinom upravljalo s jednoga mjesta, odnosno osnivanje agencija koja bi upravljala tom imovinom

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavili su nakon sjednice kako je donesena odluka da će se sva sredstva koja se dobiju od davanja vojne imovine u koncesiju biti korištena za potrebe vojske, te da se osniva jedna agencija koja će upravljati svom državnom imovinom.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je nakon, kako je rekao, posljednje sjednice Vijeća za obranu prije ulaska Hrvatske u NATO savez, kako je nakon razgovora o pitanju upravljanja vojnim objektima odlučeno da sredstva koja se prikupe od njihova davanja u koncesiju idu za jačanje standarda vojske.

"Dobili smo potpune informacije na Vijeću da se sada radi na preustroju tvrtki koje se bave upravljanjem tim objektima tako da se stvara jedna agencija u koju će ući upravljanje svom državnom imovinom. S time da će se ono što iz vojske ide na koncesiju koristiti za popravljanje financijske situacije u vojsci, dakle za njihove veći standard", rekao je Mesić novinarima nakon sjednice.

Premijer Sanader također je potvrdio da će sve ono što su bili vojni objekti i što će ići u koncesiju "biti posebno vođeno u Ministarstvu financija u proračunu kao sredstva koja se vraćaju u resor obrane". Podsjetio je kako je već donesena odluka o ukidanju Fonda za privatizaciju, te rekao da će se kompletna državna imovina voditi s jednog mjesta. "Na tome radi Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva i vrlo skoro ćemo iznijeti taj koncept u javnosti", najavio je premijer.

Predsjednik države i premijer naglasili su da su i Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane izvršili preustroj prema standardima NATO-a, te da su spremni za ulazak u punopravno članstvo tog saveza na nadolazećem summitu 3. i 4. travnja u Strasbourg i Kehlu, te da će o tome izvijestiti saveznike u NATO-u.

"Naravno, kad smo to rekli, očekujemo da će u Sloveniji proći onako kako treba proći, a to je da neće biti referenduma i da će Hrvatska ući u NATO na tom summitu", dodao je premijer.

Na sjednici se razgovaralo i o mogućnostima i vremenskim okvirima izgradnje vojnih borbenih oklopnih vozila čija se dinamika "odvija po planu", rekao je predsjednik Mesić, dodavši da se razgovaralo i o nabavci novih brodova i zrakoplova. "Dinamika će ovisiti o našim gospodarskim i financijskim mogućnostima. Sada nismo ušli u utvrđivanje točnog datuma kada će što biti završno", rekao je.