A ŠTO S TERORISTIMA?

Oslobodite se aviofobije u zagrebačkoj Zračnoj luci

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2016 10:51
  • Objavljeno 29.03.2016 u 10:51
AVIONI ZRAKOPLOVI

AVIONI ZRAKOPLOVI

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tečaj oslobađanja straha od letenja, jedini takav u regiji, po šesti put će se 9. travnja održati u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb u suradnji s Edge Groupom, a sadržavat će teoretski i praktični dio (let zrakoplovom)

Organizatori tečaja u utorak navode kako je strah od letenja individualan, a najčešće se manifestira ubrzanim lupanjem srca, crvenjenjem, pretjeranim znojenjem, drhtanjem, osjećajem unutarnje napetosti, bolesti i slabosti, ali i nemira te plašljivosti. Riječ je o jednoj od najčešćih fobija.

Procjenjuje se kako izraziti strah od letenja osjeća čak 64 posto žena i 36 posto muškaraca, no posljednjih godina aviofobija sve se uspješnije 'liječi' pomno osmišljenim tečajevima na kojima predaju psiholozi, piloti i drugo kabinsko osoblje te vrlo često i meteorolozi, O njegovoj uspješnosti govori podatak kako se čak 96 posto polaznika zauvijek oslobodi straha od letenja, navode organizatori.

Voditelj produkcije tečaja Matej Emer kaže kako se tečaj temelji na predavanjima stručnjaka iz područja zrakoplovstva i psihologije te meteorologa. Cijeli taj tim prošao je posebnu obuku u Londonu, a posljednjih godina dodatno se usavršava u radu s ljudima, da bi voditelji znali prepoznati kako pojedinca opustiti i potaknuti ga da se oslobodi straha i konačno poleti.

Emer napominje kako se fobije općenito smatraju naučenim strahovima, odnosno strahovima koji se opažaju kod drugih, pa stoga treba raditi na njihovoj eliminaciji kroz edukaciju i tehnike opuštanja, dok lijekove za smirenje treba u potpunosti izbaciti. 'Lijekovi koji navodno pomažu kod rješavanja straha od letenja nisu dugoročno rješenje jer ne rješavaju problem, već ga odlažu i stvaraju ovisnost, a već sljedeći let za putnike koji osjećaju strah bit će jednako zastrašujući', pojašnjava Emer.

Tečaj oslobađanja straha od letenja sastoji se od teoretskog te praktičnog dijela koji obuhvaća i let zrakoplovom Fokker 100, tijekom kojega će kabinsko osoblje polaznicima doslovno objasniti svaki šum koji se čuje u zrakoplovu od početka leta do slijetanja. Ta metoda ima za zadatak u potpunosti racionalizirati strah kod pojedinca, a na koncu ga i eliminirati.

Tome će prethoditi cjelodnevno predavanje, s pauzama za kavu i ručak, tijekom kojeg će se polaznici upoznati sa svakim segmentom letenja i sigurnosti zrakoplova kroz predavanje dugogodišnjih pilota, te naučiti različite tehnike opuštanja. Tek kada se strah raščlani do zadnjih detalja ''na zemlji'', naučeno će se primijeniti u organiziranom letu zrakoplovom uz potporu stručnog tima i stručnog komentatora koji će detaljno objasniti svaku aktivnost navode organizatori. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na stranici www.strahodletenja.com

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!