NEPOZNAT AVIOPRIJEVOZNIK

Oslobođena Plavšićka slijeće u Beograd

27.10.2009 u 10:19

Bionic
Reading

Ratna predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić, osuđena na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog ratnih zločina na 11 godina zatvora, puštena je iz kaznionice u Švedskoj i već je zrakoplovom napustila tu zemlju, objavile su švedske vlasti

STOCKHOLM/BEOGRAD - U skladu sa švedskim zakonom, zatvorenik zbog dobrog vladanja, nakon dvije trećine izdržane zatvorske kazne, može biti oslobođen.

Plavšić je u veljači 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora nakon što je na suđenju priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, uključujući sudjelovanje u progonu Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH.

Švedske vlasti nisu htjele iznositi detalje o vremenu i načinu izlaska Plavšićke koja se, nakon što je optužena za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima, dobrovoljno predala Haškom sudu 10. siječnja 2001. godine.

Osuđena je zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH, a priznala je da je kao potpredsjednica srpskog entiteta u Bosni, koji je tada jednostrano proglašen, sudjelovala u kampanji progona bosanskih Muslimana i Hrvata u ratu u kojemu je od 1992. do 1995. poginulo 100.000 ljudi, izvještava B92.

Za predsjednicu Republike Srpske izabrana je 1996. nakon rata i povlačenja Radovana Karadžića, kojemu se također sudi na ICTY-ju.

Iako se nagađalo da će iz Stockholma u Beograd doletjeti u službenom avionu vlade Republike Srpske, švedske vlasti to vjerojatno neće dopustiti, jer sve do trenutka slijetanja za njenu sigurnost brine upravo Švedska. Stoga je realnija opcija da će Plavšić u Srbiju stići direktnim komercijalnim letom JAT-a, piše Jutarnji list.

Svetozar Mihajlović, predsjednik Odbora za oslobađanje Plavšićeve, napominje da je nekadašnja predsjednica Republike Srpske još prije tjedan dana prebačena iz ženskog zatvora Hisenberg do prijelaznog odjela Centralnog zatvora u Stockholmu.