covid-19

Osječki Stožer: Ograničite broj ulazaka kupaca u trgovinu, izlaske iz domova svedite na minimum; Vrkić: Pomoći ćemo poduzetnicima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.03.2020 18:06
  • Objavljeno 16.03.2020 u 18:07
Dezinfekcija javnog prijevoza u Osijeku

Dezinfekcija javnog prijevoza u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

S ciljem suzbijanja širenja koronavirusa osječko-baranjski stožer Civilne zaštite u ponedjeljak je općinama i gradovima preporučio otkazivanje svih kulturnih, sportskih i drugih događanja te potpuno ograničenje korištenja županijskih prostora poput domova kulture

Stožer poslodavcima preporučuje da osiguraju sve mjere zaštite zaposlenika i, ako je moguće, razmotre skraćenje radnog vremena djelatnicima te rad od kuće. Vlasnike ugostiteljskih objekata poziva da razmotre skraćenje radnog vremena te pojačaju mjere dezinfekcije u svojim objektima.

Trgovcima preporučuju da organiziraju rad tako da "na razuman broj" ograniče broj ulazaka korisnika koji se nalaze u isto vrijeme u prostoru trgovine, prema njihovoj procjeni i ovisno o veličini objekta.

Iz Stožera građane pozivaju da izlaske iz domova svedu na minimum, isto kao i sva okupljanja i druženja izvan svojih domova i obitelji, a građane u samoizolaciji da shvate kako je stanje krajnje ozbiljno te se pridržavaju svih propisanih mjera.

Iz osječke Gradske uprave najavljuju pak deset milijuna kuna vrijedne tri urgentne mjere kojima se želi reagirati na negativne posljedice koronavirusa na osječke poduzetnike, a gradonačelnik Ivan Vrkić kao prvu mjeru najavljuje financijsku pomoć poduzetnicima kako bi se sačuvala radna mjesta.

Predviđeno je i da se tijekom travnja poduzetnike oslobodi plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada i gradskih poduzeća, a odluke o mogućem produženju ove mjere donosit će se ovisno o razvoju situacije oko koronavirusa.

Plaćanja zakupnine tijekom travnja bit će oslobođeni i poduzetnici korisnici svih javnih površina, kao što su terase lokala, a moguće produljenje mjere također će ovisiti o situaciji s virusom.

"Cilj nam je ovim urgentnim mjerama dodatno pomoći osječkim poduzetnicima, a uvjereni smo da će, s pomoćima koje se pripremaju na nacionalnoj razini, Osječani lakše prebroditi nepovoljnu poslovnu situaciju nastalu širenjem koronavirusa", poručio je gradonačelnik Vrkić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!