posljedica stresne situacije

Osjećate 'podrhtavanje' i kad nema potresa? Stručnjakinja objašnjava zašto i kako se boriti protiv tog neugodnog osjećaja

09.01.2021 u 22:17

Bionic
Reading

Mnogi građani Hrvatske, kao posljedicu više potresa koji su u posljednjoj godini pogodili središnju Hrvatsku, osjećaju podrhtavanje tla čak i kad tog podrhtavanja nema. O fenomenu fantomskih potresa za Jutarnji list je govorila predsjednica Hrvatske psihološke komore Andreja Bogdan

Fantomski potresi su psihološka posljedica potresa, kao stresa visokog intenziteta, objašnjava Andreja Bogdan za Jutarnji list.

'Nakon stresa visokog intenziteta nalazimo se u stanju pojačane pobudljivosti, odnosno burno regiramo na podražaje koje prije stresnog događaja nismo niti primjećivali. Opasnost još nije prošla, tlo još podrhtava, pa i dalje funkcioniramo u 'modu' za preživljavanje', objašnjava Bogdan.

'Zbog očekivanja ponovne ugroženosti i stresa visokog intenziteta, koji će za neke imati i kvalitetu traume, imamo osjećaj da tlo podrhtava i kad ne podrhtava. Bez obzira na to što nema podrhtavanja tla, doživljaj fantomskog potresa praćen je istim neugodnim emocijama i potrebom da se zaštitimo', kaže predsjednica Hrvatske psihološke komore i objašnjava kako se boriti s tim neugodnim osjećajem.

'Možete se podsjetiti da ste u fazi kad burno reagirate na zvukove i vibracije, pokušati zaustaviti misli koje dodatno pojačavaju strah i bespomoćnost, brinuti se o sebi i osigurati si dovoljno sna i naći aktivnost u kojoj se možete opustiti. Ako to ne prestane, možete potražiti telefonski savjet, on je svima u ovom trenutku najdostupnija psihološka pomoć', zaključuje Bogdan.

  • +4
Posljedice potresa u Sisku Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX