INATI SE SLAVONIJA

Osječani uz Glavaševu himnu gađali zgradu HDZ-a

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 27.02.2011 11:03
  • Objavljeno 27.02.2011 u 08:38
transparenti na trgu

transparenti na trgu

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Prosvjed u Osijeku održan je nezakonito, bez osmišljenog programa i nužnih tehničkih pretpostavki. Pojedine skupine zlorabile su ga u političke svrhe ili kao poligon za iživljavanje vlastitih napetosti i frustracija, a od gladi za pravdom bila je veća jedino glad za medijskom pozornošću

Usprkos teškim riječima jednog od organizatora prosvjeda, studenta ETF-a Ivana Lončara, upućenim Vladi i njezinoj predsjednici Jadranki Kosor te višekratnom pozivanju okupljenih na mir i dostojanstvo, skup na središnjem osječkom trgu i potom pred sjedištem HDZ-a ostat će zabilježen po banalnim ispadima i nasilju prema novinarima i policiji.

Skup nije najavljen, čime su organizatori prekršili Zakon o javnom okupljanju. Nije ga osiguravalo niti dovoljno policijskih snaga, što se naročito osjetilo nakon odlaska prosvjednika pred službene prostorije HDZ-a, gdje su dva policajca uzalud pokušavala održati red i mir te bila spriječena u obavljanju svoga posla.

Usprkos Lončarevim upozorenjima da se ne čini ništa što bi na kraju moglo pasti na teret organizatora, nekolicina je odmah počela bacati grude snijega u prozore na drugom katu iza kojih se smjestio osječki ogranak vladajuće stranke. Najradikalniji su bijesno udarali po ulaznim vratima u zgradu, sve dok na njima nisu razbili tri ukrasna prozorčića, a snažnim udarcima šakama oštetili su i aluminijsku ploču s oznakama HDZ-a. Prethodno su se sakrili iza kapuljače i marama, ili kapa i visoko podignutih rolki, ostavljajući samo prorez za oči, a kada ih je jedan od policijskih službenika krenuo identificirati, skupina od šest ili sedam njihovih kolega nasrnula je na njega i odgurala ga natrag, dok su se huligani prikrili u gomili.

'Robovi vlastite države'

Goran Flauder

Goran Flauder

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

'Ne želimo postati kmetovi dok jebeni feudalci imaju sve. Što radite od nas? Hrvatski velikani pokazuju na vas, kao ovaj ovdje (spomenik Anti Starčeviću na istoimenom trgu, nap. a.), a ne na njih i okreću se u grobu. Je li potrebno da ljudi odlaze na posao, a ne dobivaju plaće? Kome ide sav taj novac? Vlasti! Na što ga troše? Ne znamo! Mi želimo znati. A oni sve znaju. Molim onda tu veliku Jadranku, koja će završiti gdje i Ivo, da nam to kaže. Za njih treba ponovno otvoriti Goli otok. Hrvatska je naša država i ovo je demokracija, ali narod ne vlada jer je izmanipuliran. Ne želimo biti robovi vlastite države', grmio je Lončar s prvog kamenog postolja na kojemu je postavljen spomenik Starčeviću, no malo tko ga je čuo jer je na skup došao nepripremljen i bez ikakvog ozvučenja.

Novi prosvjedni skup u seriji 'Prosvjedi u Slavoniji za vikend', zakazao je za sljedeću subotu, a uvidjevši kako niti deranjem iz petnih žila nije uspio doprijeti dalje od prvih nekoliko redova, najavio je i neka 'programska poboljšanja'.

Nasilje i manipulacija

Fotografirajući prosvjed, nastradao je i nagrađivani fotoreporter Pixela Davor Javorović. Nakon što mu se gruda rasprsnula o glavu, ljutit je nasrnuo na mladića koji ju je bacio, no presrela ga je skupina njegovih istomišljenika i izudarala. Policajci nisu uspjeli niti stići do mjesta okršaja, a Javorović se već iskobeljao iz gužve sa savinutim naočala iz kojih je ispalo staklo te s nekoliko hematoma i krvavom ogrebotinom na licu.

Netko iz skupine što se okomila na njega ubrzo poslije toga bacio je i dimnu bombu bengalku, a s obzirom na jedan od transparenata koji su nosili s porukom predsjedniku Uefe, Michelu Platiniju, nije bilo teško zaključiti iz kojeg miljea dolazi. Isto se odnosi i na nešto veću skupinu što je poslije skandiranja prosvjednika 'lopovi, lopovi' i 'Jadranka, odlazi!' više puta zapjevala neslužbenu himnu Glavaševa HDSSB-a, 'Inati se Slavonijo', što je zasigurno godilo uhu župana Vladimira Šišljagića, koji se ondje našao 'kao običan građanin'. S njima je zapjevao i Lončar, možda i nesvjestan kako time i sam postaje predmet političke manipulacije, iako je prethodno isticao da organizatori ne zagovaraju nijednu političku opciju.

Prema policijskim procjenama, na prosvjedu u Osijeku okupilo se približno 300 ljudi, većina medija govori o čak tisuću prosvjednika, dok se nekolicina okupljenih novinara na skupu složila da je brojka od 700 prosvjednika najbliža realnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi