VELIKO SRCE

Osječani masovno nude smještaj izbjeglicama, ponudili čak i prihvat životinja iz kijevskog ZOO vrta

01.03.2022 u 13:39

Bionic
Reading

Uz prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice u sportskoj dvorani "Jug", Grad Osijek osigurao je besplatni gradski prijevoz za ukrajinske državljane, a ponudio je i smještaj životinja iz ZOO vrta u Kijevu, izvijestio je u utorak osječki gradonačelnik Ivan Radić

Nakon susreta s članovima Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Lesja Ukrajinka", s kojima je i obišao prihvatni centar, Radić je izvijestio kako su se do sada u centar prijavile tri ukrajinske obitelji, sa 16 članova, koje su smještene kod obitelji i prijatelja u Tenji i na području Vukovarsko-srijemske županije.

Dodao je kako je tijekom današnjeg dana pristigla još jedna obitelj, roditelji s troje malodobne djece, koji su u fazi prijave, a bit će smješteni kod prijatelja u Požegi.

"Gradsko prometno poduzeće (GPP) stavljeno je na raspolaganje i, u dogovoru s Crvenim križem, ako bude potrebno, njihova će vozila otići na granicu i prevesti izbjegle ukrajinske državljane u Osijek. Osigurali smo i besplatan gradski prijevoz za sve ukrajinske državljane, koji budu živjeli ovo razdoblje u Osijeku, a ponudili smo kijevskom ZOO vrtu da prihvatimo njihove životinje u osječki ZOO vrt, dok ova situacija ne prođe", naveo je Radić.

Dodao je i kako svakodnevno veliki broj Osječana nudi privatni smještaj za prijem izbjeglica, a veliki dio hotela i hostela stavio se na raspolaganje.

  • +18
Prvi val izbjeglica iz Ukrajine stiže u Hrvatsku, smješteni su u motelu Plitvice Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Želimo da rat što prije prođe i da se Ukrajinci koji su izvan svoje države što prije vrate svojim kućama, poručio je Radić.

Predsjednica Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Lesja Ukrajinka" iz Osijeka Oksana Martinjuk izrazila je u ime ukrajinske zajednice u Hrvatskoj zahvalnost Gradu Osijeku na velikoj pomoći, posebno na prijevozu, istaknuvši da je u Osijeku ponuda pomoći puno veća nego što ima izbjeglica.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Za sada još nema veliki broj izbjeglica jer je, nažalost, u Ukrajini takva situacija da mnogi ljudi nemaju mogućnosti pobjeći, ustvrdila je Martinjuk naglasivši da u podrumima danas ima jako puno male djece i majki s malom djecom koji ne mogu jednostavno otići iz Ukrajine.