sankcije ne djeluju

Kremlj: Ukrajinci koriste građane kao ljudski štit; Zelenskij može spriječiti daljnje žrtve

01.03.2022 u 13:00

Bionic
Reading

Zapadne sankcije nikada neće promijeniti ruske pozicije oko Ukrajine, objavio je u utorak Kremlj. "Oni računaju na to da će nas prisiliti da promijenimo stajalište. To ne dolazi u obzir", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na uvedene zapadne sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu

Peskov je novinarima rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin izvješten o prvom krugu pregovora vođenih u ponedjeljak između ruskih i ukrajinskih dužnosnika, no da je još uvijek rano dati ocjenu o njihovom rezultatu.

Ne postoje planovi za razgovore između predsjednika Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, kazao je Peskov dodajući da Moskva i dalje priznaje Zelenskija kao ukrajinskog čelnika.

Po njegovim riječima, Zelenskij može spriječiti daljnje žrtve ako izda naredbu da se položi oružje.

Ukrajina je odbila predaju i njezine snage daju žestok otpor ruskom napadu, koji dolazi iz pravca sjevera, te istoka i s juga, u invaziji koju Moskva opisuje kao "specijalnu operaciju" kojom navodno želi demilitarizirati i "denacificirati" zemlju, što je opravdanje koje Ukrajina i Zapad odbacuju kao ratnu propagandu.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Peskov je odbacio navode o ruskim napadima na civilne ciljeve i upotrebi klaster bombi i vakuumskih bombi tvrdeći da su te tvrdnje lažne. Kategorički je odbacio tvrdnje da je Rusija počinila ratni zločin.

Ukrajina je objavila da je u napadima ubijen veliki broj civila. Peskov pak tvrdi, ne ponudivši dokaze, da ukrajinske nacionalističke skupine koriste ljude kao ljudski štit.

Centar Harkiva nakon ruskog granatiranja Izvor: EPA / Autor: UKRAINE STATE EMERGENCY PRESS SE

Peskov je odbio odgovoriti na pitanje smatra li da se glavni grad Ukrajine nalazi pod kontrolom nacista.