PRAGMATIČNI SAVEZNICI

Oružje pobunjenicima u zamjenu za naftu?

04.04.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Francuska i SAD su odlučili poslati svoje izaslanike u Bengazi kako bi se 'povezali s tamošnjom upravom'. Mediji sumnjaju kako idu iz razloga da se dogovore oko naoružavanja pobunjenika u zamjenu za naftu

Libijska pobunjenička koalicija u Bengaziju izjavila je u ponedjeljak da je otvorena za naftni biznis tvrdeći da je sklopila posao s Katarom te da proizvodi oko 100.000 barela nafte dnevno s polja koja drži pod svojom kontrolom. Premda su analitičari skeptični oko toga, katarska novinska agencija je rekla da je zemlja priznala vijeće pobunjenika kao 'jedinog legitimnog predstavnika libijskog naroda'.

Međutim, zapadni trgovci naftom, analitičari i tvrtke javljaju kako se nijedan tanker u posljednja dva tjedna nije usudio ići po naftu, pozivajući se na savezničke blokade, sankcije, nepostojanje osiguranja i neizvjesnost o tome hoće li pobunjenička koalicija dobiti međunarodno priznanje kao libijska legitimna vlada.

Tijekom posljednjih nekoliko dana, pobunjeničke snage su zauzele nekoliko ključnih obalnih gradova, koji čine oko dvije trećine izvoznih kapaciteta nafte, kao i većinu proizvodnih i rafinerijskih kapaciteta.

Zapadni naftni stručnjaci kažu kako će pobunjenici trebati popraviti oštećene naftne objekte, uvjeriti kvalificirane radnike da se vrate na posao i uspostaviti financijske kanale. A sve to moraju napraviti na terenu zahvaćenom ratom.

Analitičari navode kako je jedini mogući kupac nafte iz Bengazija francuska tvrtka, ako francuska vlada, koja je priznala pobunjeničke skupine, pristane dati uz političku potporu i onu ekonomsku, piše Washington Post.

Međunarodne naftne tvrtke koje se nadaju da će nastaviti odnose su suzdržane budući da je ishod građanskog rata i dalje neizvjestan.

Trgovci i analitičari nisu optimistični po pitanju libijskog izvoza nafte. Velika je vjerojatnost da će se na izvoz značajnih količina nafte čekati tri do šest mjeseci, a potpuni oporavak trajat će znatno dulje.

Inače, Libija je prije nemira proizvodila 1,6 milijuna barela nafte na dan, što je činilo dva posto svjetskog izvoza. Najviše se nafte proizvodi u istočnom djelu zemlje, oko 85 posto i to je većinom bilo namijenjeno europskom tržištu.

Pobunjenici na istoku proizvode 100.000 do 130.000 barela nafte dnevno, što bi se moglo popeti i do 300.000 barela. U posljednjih nekoliko dana osvojili su ključne gradove na obali bogate naftom, premda se danas javljaju informacije kako je Ras Lanuf pao u ruke Gadafijevih boraca.

Barack Obama rekao je kako vjeruje da će Moamer Gadafi na kraju popustiti vojnim i diplomatskim pritiscima i otići s vlasti, ali nije isključio mogućnost naoružavanja oporbe ako sadašnja operacija ne oslabi dovoljno libijski režim. I Pariz želi vojno pomoći libijskim pobunjenicima, a Italija smatra kako bi naoružavanje libijskih pobunjenika bila 'ekstremna' mjera koja bi mogla 'podijeliti međunarodnu zajednicu'.

Međutim, Francuska i SAD su odlučili poslati svoje izaslanike u Bengazi kako bi se 'povezali s tamošnjom upravom', piše BBC. Sumnja se kako idu zato da se dogovore oko naoružavanja pobunjenika u zamjenu za naftu.

Rusija: Zapad nema pravo naoružavati pobunjenike

Rusko je stajalište da nijedna zemlja nema pravo naoružavati pobunjenike u Libiji, rekao je u srijedu u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

'Glavni tajnik NATO-a Andres Fogh Rasmussen izjavio je da je operacija u Libiji pripremljena u svrhu zaštite naroda, a ne naoružavanja i tu se potpuno slažemo', rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Pri glasovanju o UN-ovih rezolucija o Libiji Rusija se suzdržala, ali nije pribjegla svome pravu veta kako bi spriječila provedbu zone zabrane leta koju je Vijeće sigurnosti odobrilo radi zaštite libijskih civila.

Moskva je, međutim, kritizirala vojnu podršku zapadne koalicije libijskim pobunjenicima jer je to 'miješanje' u unutarnja pitanja Libije.