ZIMA U DALMACIJI

Orkanska bura u Splitu lomila stabla; na Biokovu akcija spašavanja

29.12.2014 u 13:52

  • +6

Orkanska bura u Dalmaciji

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Bionic
Reading

Zbog jake bure koja na širem splitskom području puše od petka, a u nedjelju je poprimila i orkanske udare, vatrogasci su proteklog vikenda uklanjali stabala i grane s gradskih cesta, a oštećena su i tri parkirana vozila, doznaje se u ponedjeljak ujutro u Vatrogasno operativnom centru Split.

Splitski vatrogasci su u nedjelju oko 14 sati na adresi Lubinski porat s prometnice maknuli veliko stablo bora koje je palo uslijed jakih udara bure.

Sinoć oko 19 sati jedno je stablo palo na parkirani automobil, te na njemu napravilo materijalnu štetu, dok je dva sata kasnije bila potrebna intervencija u Matoševoj ulici kod Tunela Marjan u samom središtu grada gdje je s pješačkog nogostupa trebalo ukloniti veliku granu otpalu sa stabla.

Dva parkirana osobna vozila u Kranjčevićevoj ulici sinoć su oko 23 sata oštećena nakon što je na njih palo stablo. Petnaest minuta nakon ponoći još je jedno stablo palo na cestu, ovoga puta u Bijankinijevoj ulici, a malo kasnije bila je potrebna intervencija i u Korešnici kod Žrnovnice gdje je na cestu pao stup od električne energije.

Prognostičari za danas najavljuju smirivanje vjetra, ali i novo jačanje bure navečer. Hladno i vjetrovito vrijeme će se na širem splitskom području zadržati sve do kraja ovoga tjedna.

U Makarskoj bura 160 km na sat

Na Makarskom primorju u ponedjeljak prijepodne puše orkanska bura 90 kilometara na sat, a na udare i do 160 km na sat, koliko je zabilježeno u meteorološkoj stanici Osejava u Makarskoj.
Ceste na Primorju su prohodne, ali zbog jačih bočnih udara vjetra potrebna je opreznija vožnja kod svetišta Vepric i Baškog Polja. Zbog jakog vjetra brzina kretanja vozila na brzoj prometnici od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu ograničena je na 60 kilometara na sat.

Na prometnici Makarska-Vrgorac preko Biokova cesta je prohodna, ali je obvezna zimska oprema.

Bura nije pričinila značajnije štete u Makarskoj, oštećeno je nekoliko semafora, reklamnih panoa, tendi, a vatrogasci su prošle noći i jutros imali 14 intervencija, među kojima i uklanjanje borovih grana s prometnica.

Na biokovskom predjelu Vošac u Planinarskom domu još od jučer su šestorica mladića iz Makarske koji se ne mogu probiti kroz visoke snježne nanose pa su jutros pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS) krenuli iz Makarske prema njima kako bi im pružili pomoć. Budući da je biokovska prometnica prekrivena snijegom i okovana ledom, do njih je jedino mogući dolazak planinskim putem Makarska – Makar – Vošac.

Prema informaciji tajnika makarske službe HGSS-a Milana Bulatovića, mladići nisu životno ugroženi, imaju hrane i ogrijeva i u kontaktu su sa HGSS-om pa se očekuje da ta akcija bude okončana danas poslijepodne.

Iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj poručuju kako je biokovska planinska cesta okovana snijegom i ledom i za ovako hladna vremena ne preporuča se odlazak na Biokovo.

Bura u Podvelebitskom primorju oštetila dalekovode

U Gospiću je palo 20, a na Zavižanu 26 centimetara snijega, uslijed jake bure u Podvelebitskom primorju koja ima orkanske udare, oštećeni su dalekovodi pa su od nedjelje navečer bez električne struje naselja u Podgorju - Barić, Draga, Lukovo Šugarje te Jablanac i okolica.

U gospićkoj 'Elektrolici' u ponedjeljak se doznaje da otklanjanje kvarova otežava orkanska bura. Ipak, očekuju da će kvarovi biti otklonjeni do kraja dana.

U Gospiću je jutros izmjereno -7 Celzijevih stupnjeva.