ili je ili nije

Orešković: Šeparović tvrdi da je Milanović prekršio Ustav, a to ne piše u upozorenju

18.03.2024 u 23:49

Bionic
Reading

Odluku Ustavnog suda komentirala je i Dalija Orešković, koja na izbore izlazi u sklopu koalicije okupljene oko SDP-a. U statusu na Facbooku obrušila se na presjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića kada je javno nekoliko puta ponovio da je predsjednik države prekršio Ustav, iako takav zaključak ne postoji u javno objavljenom upozorenju

'Važna poruka svim građanima i biračima RH! Zamislite da neki sudac izrekne da ste KRIVI, bez da je protiv vas uopće podignuta optužnica.

Upravo je to danas napravio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, kada je javno nekoliko puta ponovio da je predsjednik države prekršio Ustav, iako takav zaključak ne postoji u javno objavljenom upozorenju, niti Ustavni sud može tako nešto zaključiti, bez da je prethodno proveden postupak koji se sukladno Ustavu može pokrenuti samo na zahtjev 2/3 saborskih zastupnika', napisala je Orešković.

Dodala je da je takvo bi takvo prejudiciranje bilo nedopustivo za svakog suca, a kamoli suca Ustavnog suda.

'Ja mu sada javno postavljam pitanje, smatra li da je ovim činom povrijedio načela djelovanja svoje dužnosti i svog poziva. S obzirom na važnost pitanja o kojem se Ustavni sud danas očitovao, neprihvatljivo je loše, nevješto i neargumentirano obrazloženje, u kojem se nisu udostojili čak niti razgraničiti rečenice koje doista pišu u Ustavu, od njihove političke interpretacije, pa ću to učiniti ja umjesto njih.

Kad smo već kod interpretacija na koje se Ustavni sud danas pozvao, pitam se hoće li ova današnja biti zametak stava da aktualni predsjednici u kampanji za drugi mandat neće smjeti sudjelovati na stranačkim skupovima one političke opcije koja ih ne nominirala i daje im logističku i financijsku podršku? Naime, do sada je sudjelovanje aktualnih predsjednika na stranačkim skupovima svojih stranaka bilo sasvim uobičajena pojava na koju nitko nikada nije imao nikakvih primjedbi', napisala je Orešković.

Zamislite da neki sudac izrekne da ste KRIVI, bez da je protiv vas uopće podignuta optužnica

Smatra da nas je ovim lošim obrazloženjem, Ustavni sud doveo u slijepu ulicu i naveo nas na zaključak da se izravno upleo u izborni proces, s ciljem utjecaja na odabir birača, pri čemu je zaštita nepisanih ustavnih načela samo izgovor, a ne vrednota koju Ustavni sud želi zaštititi.

''Tim više, što taj isti Ustavni sud nije štitio ona ustavna pravila koja jasno, izričito i nedvosmisleno pišu, primjerice, ona o obvezi sukreiranja vanjske politike, koju predsjednik države i Vlada nikada nisu zajedno kreirali, pa nikome ništa. Tu se Ustav očito sasvim dopušteno krši, kao i u čitavom nizu drugih primjera. Ustavni sud ovakav kakav je danas, dio je ustavnopravnog problema, a ne njegovo rješenje.

Podržala bih Ustavni sud u zaštiti i obrani ustavnih i drugih načela, pogotovo onih etičkih koji kao nepisana pravila proizlaze iz obnašanja javnih dužnosti, da ih je Ustavni sud poštovao u svim prilikama. No upravo je ovaj saziv Ustavnog suda srušio etička načela djelovanja u politici (vidi slučaj Tomislava Karamarka), a danas ih prilikom ovog upozorenja Zoranu Milanoviću, i sam predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović eklatantno krši', zaključila je Orešković.