predjednik na korčuli

Milanović: Vrijeme EU fondova prolazi Hrvatska mora naći svoje mjesto pod suncem

18.03.2024 u 21:43

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović na svečanoj sjednici vijeća Općine Vela Luka poručio je u ponedjeljak kako su europski fondovi jedini smisao boravka u EU, ali i kako vrijeme fondova prolazi, pa Hrvatska mora osigurati svoje mjesto pod suncem

“Biti žilav ako treba i sebičan, ne pakostan i zao, i računati da vrijeme fondova prolazi, da Hrvatska mora naći svoje mjesto pod suncem“, rekao je Milanović u Veloj Luci, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.

Na sjednici Općinskog vijeća, povodom Dana Općine i blagdana svetog Josipa, vijećnicima je poručiokako želi da iskoriste europske fondove u potpunosti, odnosno ‘tuto’ poručivši da su oni jedini smisao boravka u EU.

“Ti europski fondovi su jedini smisao boravka u EU. Ne vidim tu nikakvu zajednicu naroda. Vrijednosti da. Mi smo demokracija, imamo svoja pravila, svoje običaje, nemojmo se zanositi ludim idejama da će sve to biti jedna zajednica i nacija, jer neće”, rekao je.

“Treba biti lojalan, otporan, pošten, ali fondovi su ta stvar koja čini razliku“, dodao je Milanović.

Milanović je istaknuo da se ne smijemo zadovoljiti dosadašnjim korištenjem europskih fondova i da moramo u tome biti bolji. U tom smislu, spomenuo je primjer Portugala ili Grčke u kojima se, nakon deset ili petnaest godina korištenja, nisu gradile nove tvornice nego se „krpa, uljepšava, dekorira. Super je to, međutim, tu nema sile”.

„A kad završe europski fondovi, onda ne smijemo ostati na 70 posto prosjeka EU, na kojem je ostao Portugal ili Grčka”, rekao je Milanović.

Poručio je i da u borbi i konkurenciji nacija “imaš prostora i uspjeha samo ako se brineš o sebi i misliš na sebe i ako shvatiš da je jedino tebi i tvojima stalo do tebe“.

Uz predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili i predsjednik Općinskog vijeća Vele Luke Zoran Manestar, načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić, gradonačelnik Grada Trogira u ime gradova i općina Ante Bilić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine RH Branko Bačić te su uručene godišnje nagrade najzaslužnijim pojedincima za doprinos razvoju Općine.

Uoči svečane sjednice, Milanović je prisustvovao kulturno-umjetničkom programu Folklornog društva Kumpanija Vela Luka, Narodne glazbe Vela Luka i Udruge mažoretkinja ispred zgrade Osnovne škole Vela Luka.

  • +6
Zoran Milanović u Vela Luci Izvor: Cropix / Autor: Livio Andrijic