plan za gospodarski oporavak

Orban u mađarskom parlamentu traži potporu uoči pregovora s europskim čelnicima

14.07.2020 u 11:14

Bionic
Reading

Mađarska vlada u utorak će zatražiti potporu parlamenta kako bi izvršila pritisak na Europsku uniju da najavljeni paket pomoći za gospodarski oporavak od posljedica pandemije koronavirusa rasporedi ravnomjerno i bez političkih uvjetovanja

Lideri Europske unije sastat će se ovog tjedna kako bi pokušali dogovoriti proračun Unije za razdoblje 2021-2028. i plan gospodarskog oporavka od posljedica pandemije.

Zastupnici vladajuće stranke Fidesz nacionalnom su parlamentu potkraj prošlog tjedna na razmatranje uputili nacrt rezolucije u kojoj stoji kako bi vlada Mađarske trebala osigurati da građani siromašnijih članica EU-a neće dobiti manje novca od onih koji žive u bogatijim državama Unije.

EU bi trebala izdvojiti 750 milijardi eura kako bi pomogla gospodarski oporavak svojih država članica pogođenih pandemijom koronavirusa.

U rezoluciji koju je predložila stranka mađarskog premijera Viktora Orbana i o kojoj će se parlament izjašnjavati u utorak također se navodi kako ovu financijsku potporu EU ne bi trebalo vezati uz 'političke ili ideološke uvjete, pod krinkom vladavine prava'.

'Možemo prihvatiti samo onaj paket pomoći koji nije politički uvjetovan i ne želimo da se proračun koristi kako bi se podupirale pogrešne ideologije', izjavio je u ponedjeljak Tamas Schanda, državni tajnik u mađarskom Ministarstvu informacija i tehnologije.

Mađarski premijer Orban u sukobu je s Europskom komisijom koja ga optužuje da svojim postupcima odstupa od demokratskih standarda vladanja.

On je ranije izjavio kako će plan EU za oporavak od pandemije koronavirusa biti neprihvatljiv ukoliko se dodjelu pomoći bude uvjetovalo odredbama o poštivanju vladavine prava.

Najavio je kako bi Mađarska kao za krajnjom mjerom mogla posegnuti za vetom ukoliko se njeni zahtjevi ne budu ispoštovali. Iako mu potpora parlamenta u ovom slučaju nije nužna Orban pokušava pokazati kako ga cijela zemlja podupire.

Rezolucija također navodi kako mjere koje je EU poduzela protiv Mađarske i Poljske zbog ocjena da te države narušavaju demokratska prava "moraju biti okončane" prije nego što proračun i plan za dodjelu pomoći budu odobreni.