mađarski premijer

Orban: EU-ovi zajmovi za oporavak moraju biti pošteni, fleksibilni i apolitični, ne treba ograničavati trošenje novca

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2020 11:49
  • Objavljeno 10.07.2020 u 11:36
Viktor Orban

Viktor Orban

Izvor: EPA / Autor: Szilard Koszticsak

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da EU-ovi zajmovi za ponovno pokretanje gospodarstva nakon epidemije koronavirusa moraju biti pošteni i fleksibilni te da se ne smiju miješati s politikom, prenosi mađarska agencija MTI. Orban je u radijskom intervjuu optužio "liberale s velikim ustima u Europskoj uniji za tendenciozne prijetnje financijskim sankcijama svima koje ne vole". Nazvao je to "neciviliziranim" i "slijepom ulicom".

"Novac zaražen ideologijom i politikom sigurno će se loše trošiti", rekao je Orban, dodavši da politička stajališta ne treba miješati s donošenjem ekonomskih odluka. Mađarski premijer je rekao da će svaki pokušaj povezivanja politike s paketom EU-a za spašavanje ekonomije neizbježno prerasti u politički spor.

Ako se to dvoje pomiješa, gospodarstvo se ne bi ponovo pokrenulo, smatra Orban. "Ne bih savjetovao velikim državama članicama EU-a da to pokušaju", rekao je.

Kazao je da će do rujna nekoliko zemalja koje su bogatije od Mađarske, ali više financijski ugrožene, "možda pasti na koljena". Pri tome je naveo Portugal, čiji premijer posjećuje Mađarsku početkom sljedećeg tjedna, te Španjolsku i Francusku.

Rekao je da se Mađari boje duga te da ga smatraju "zastrašujućim" jer su "shvatili njegovu opasnost i njegovu komunističku ostavštinu".

Napomenuo je da Mađarska može staviti veto na EU-ove odluke, ali da "to treba učiniti samo kao krajnje sredstvo".

Rekao je kako trenutno postoji šansa za smanjenje rizika od zaduživanja, inzistirajući da novac treba potrošiti na ekonomski razvoj. "Ne treba ograničiti kako se novac troši", rekao je Orban.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!