pažljiva priprema

Orban: Mađarska treba snažno gospodarstvo prije drugog vala pandemije

04.09.2020 u 11:52

Bionic
Reading

Mađarska mora ponovno pokrenuti svoje gospodarstvo i pažljivo se pripremiti za drugi val pandemije, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban

Orban je za državni radio izjavio da će vlada, za razliku od ožujka, kada su sve škole bile zatvorene a cijela zemlja u karanteni, dopustiti održavanje nastave u školama, a o bilo kakvim zatvaranjima odlučivat će se od slučaja do slučaja.

„Čekamo drugi val posve naoružani”, rekao je Orban. „Gospodarstvo mora biti ne samo operativno, moramo potaknuti veći oporavak”.

Gospodarski pokazatelji pokazali su da će BDP u središnjoj Europi pasti 8,2 do 13,6 posto na godišnjoj razini. Mađarska je najteže pogođena i u drugom kvartalu zabilježila je pad BDP-a od 13,6 posto.

Orban je kazao da će vlada danas razmotriti koje će mjere uvesti kako bi „omogućila najveću moguću slobodu uz sve važne restrikcije”.

Mađarska je zatvorila granice za strance 1. rujna zbog pandemije. Mađari koji se vraćaju iz inozemstva moraju u dvotjednu karantenu.

Ulazak je dopušten turistima iz triju susjednih zemalja ako imaju negativan test na koronavirus.

Mađarska je u četvrtak prijavila 6923 zaraženih i 620 mrtvih. Broj zaraženih naglo je porastao zadnjih dana.

Virus se po epidemiolozima širi pretežito među mladima. Prosječna dob zaraženih na kraju kolovoza bila je 32 i pol godine.