ORAH

Zorislav Antun Petrović: Korištenje novčanih sredstava iz EU fonda za oporavak bit će uvjetovano transferom prema zelenim tehnologijama

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 12:40
  • Objavljeno 23.06.2020 u 12:36

ORaH

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stranka Održivi razvoj Hrvatske - ORaH, koja na izbore izlazi u zeleno-lijevoj koaliciji, predstavila je u utorak svoj program kojim eu novac želi usmjeriti u zeleno gospodarstvo i uspostavu dostojanstvenih uvjeta rada

'EU fond za oporavak dat će nam veliku priliku da reformiramo naše gospodarstvo i okrenemo ga prema zelenom', rekao je predsjednik ORaHa Zorislav Antun Petrović i podsjetio da će samo korištenje novčanih sredstava iz fonda biti uvjetovano transferom prema zelenim tehnologijama.

Protiv klimatskih promjena nema cjepiva

Zastupnik austrijskih Zelenih i supredsjednik europske Zelene stranke u EU parlamentu Thomas Waitz dao je podršku 'zelenim kolegama' u Hrvatskoj poručivši da će se protiv koronakrize to jest koronavirusa pronaći cjepivo, ali da protiv klimatskih promjena - cjepiva nema.

Ustvrdio je da se novac iz Fonda za oporavak posuđuje od budućih generacija kako bi se oživjele ekonomije, te da se on mora investirati kako bi služio i onima u budućnosti.

Kandidatkinja ORaHa u II. izbornoj jedinici Karmela Romić istaknula je važnost malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) i donošenje jasne strategije razvoja poljoprivredne proizvodnje.

'Imamo resurse i zemlju koja nije još zagađena kao neki dijelovi svijeta. Europski i hrvatski zeleni zalažu se za poljoprivredu i proizvodnju hrane koja će biti i ekonomski, i socijalno, i ekološki održiva. Bacamo naglasak na ekološku proizvodnju hrane', poručila je Romić.

Hrvata je malo, dodala je, i ne možemo si dopustiti da konzumiramo lošu hranu, i da su građani masovno bolesni.

Romić: Osnažiti OPG-ove i osigurati prehrambenu neovisnost

'Država se prema OPG-ovima ponaša maćehinski, to se treba promijeniti. OPG-ove treba osnažiti, zalažemo se za kratke lance opskrbe. To nikako ne može profunkcionirati dok država jasno ne stane iza takvog rada u poljoprivredi', ustvrdila je Romić.

Smatra da ako OPG-ovi ne postanu temelj poljoprivredne proizvodnje, da će nam stanovništvo otići iz zemlje.

'Država mora osigurati prehrambenu neovisnost svojih građana, a ona se ne može ostvariti preko uvoza', kazala je Romić.

Članica Glavnog foruma ORaH-a Maja Ogrizek objasnila je dio programa stranke koji se tiče energetske neovisnosti Hrvatske, a koja bi se postigla postavljanjem solarnih panela na domaćinstva i širenjem mreže vjetroelektrana.

'Težimo da se otvaraju energetske zadruge, koje bi objedinjavale viškove proizvodnje u malim pojedinačnim proizvodnim pogonima, i da se nikako više ne dozvoli izgradnja bilo kakve hidroelektrane i uništava okoliš. To je nedopustivo', ustvrdila je Ogrizek.

Kandidat ORaHa u II. izbornoj jedinici Dinko Kulaš ocijenio je da je hrvatsko pravosuđe 'neupitno najgore u EU'. Kulaš smatra kako je veći problem od korupcije u pravosuđu njena sporost, nepredvidljivost, i neefikasnost.

Kulaš: Promijeniti Zakon o parničnom postupku, Zakon o kaznenom postupku i ovršni zakon

Istaknuo je da bi izmjene prije svega trebale zahvatiti Zakon o parničnom postupku, ZKP i Ovršni zakon.

'To ubrzanje je moguće provesti ako se provede reforma pripremnih ročišta. Ono treba biti početno ročište na kojem će sudac definirati što je predmet spora, pravna osnova, činjenice i koji su dokazi. Kada se to utvrdi postupak je moguće provesti znatno brže i svima je jasniji te bolje provjerljiv', kazao je Kulaš.

Na pitanje koliko mandata očekuju na predstojećim izborima, Petrović je odgovorio da zeleno-lijeva koalicija stranaka 'sigurno ulazi u Sabor' te se nadaju da će moći oformiti klub zastupnika.

Članovi zeleno-lijeve koalicije su, osim ORaHa, platforma Možemo, Zagreb je naš, Radnička fronta, Nova ljevica, Za grad te Nezavisna lista Zagreb.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!