na biralištima 5. srpnja

Epidemija se rasplamsava, no izbori idu dalje: Tiskani su glasački listići, evo kako izgledaju

22.06.2020 u 14:04

Bionic
Reading

Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je da je u ponedjeljak započelo tiskanje 3 milijuna i 513 tisuća glasačkih listića za parlamentarne izbore te još 357 tisuća listića za izbor zastupnika nacionalnih manjina

"Od I. do XI. izborne jedinice tiskat ćemo 3 milijuna i 513 tisuća listića, a svaki od njih košta 1 kunu i 1 lipu, što znači da će za njihovo tiskanje biti potrošena oko 3 milijuna i 550 tisuća kuna”, kazao je Hojski ispred tiskare Narodnih novina.

Dodao je da će u XII. izbornoj jedinici, gdje se biraju zastupnici nacionalnih manjina, biti tiskano 357 tisuća listića, te da je ukupan trošak tiskanja izbornog materijala oko 4 milijuna i 750 tisuća kuna.

Hojski: Upute za održavanje izbora sredinom sljedećeg tjedna

Hojski je najavio i da će DIP sredinom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 1. srpnja, objaviti upute za održavanje izbora koje se odnose na biračke odbore i na same birače.

"Mi smo trenutno u razgovorima s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, sve upute bit će dane negdje sredinom sljedećeg tjedna, oko 1. srpnja, nekoliko dana prije izbora. Cilj je da ih donesemo u kompletu i za biračke odbore u Hrvatskoj te u inozemstvu, a da bude jasna i precizna uputa i za birače", kazao je Hojski.

  • +15
Zagreb: U tiskari Narodnih novina započelo tiskanje listića za parlamentarne izbore Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Istaknuo je da od DIP-a ne treba očekivati da svaki dan komentira zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj, već ćemo jednom uputom dati konkretnu informaciju svima kako se ponašati na sam dan izbora.

Hojski je podsjetio kako na ovim, kao i na prošlim parlamentarnim izborima te onima za izbor zastupnika za Europski parlament, birači imaju mogućnost davanja preferencijskih glasova kandidatima.

"Najjednostavnija uputa za glasovanje jest da se zaokruži jedna lista i na toj listi, jedan broj ispred imena i prezimena osobe kojoj želite dati preferirani glas", kazao je dodavši da u zakonu postoje još neke kombinacije kada je listić važeći ili nevažeći.

Rekao je da je započela i distribucija glasačkih listića te da je 1. srpnja zadnji rok kada sav izborni materijal mora doći u sjedišta izbornih povjerenstava, odnosno gradska i općinska izborna povjerenstva.