ODVJETNICA FARMALA

'Optužnicu još nismo dobili'

28.12.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Odvjetnica tvrtke Farmal Višnja Drenški Lasan rekla je za Media servis kako još nije dobila USKOK-ovu optužnicu u slučaju Hipokrat, u kojem je za primanje i davanje mita optužena tvrtka Farmal, 29 njenih zaposlenika, te 335 liječnika opće prakse. Za optužnicu je, kaže, doznala iz medija

'Mi ćemo, kad dobijemo tu optužnicu, najvjerojatnije izjaviti odgovor i koristiti svoje pravo koje nam pripada. Relativno nedavno smo dobili naloge o produljenju istrage u ovom predmetu, međutim pretpostavljam da je, s obzirom na izmjene Zakona o kaznenom postupku koje su stupile na snagu 15.12., USKOK išao na varijantu da zatvara istragu i podiže optužnicu prije tog roka', rekla je Lasan.

U suprotnom prema izmjenama ZKP-a, ističe Lasan, USKOK bi morao pisati rješenja o provođenu istrage, na koje bi se osumnjičeni mogli žaliti, pa bi se za USKOK cijeli postupak odužio. Optužnica sada mora biti dostavljena svim optuženicima, a kako ih je više od 360, Drenški Lasan ističe kako bi taj posao mogao biti gotov do kraja siječnja. Nakon toga sve dostavnice moraju biti uvrštene u spis tako da bi , procjenjuje Drenški Lasan, zagrebački Županijski sud o osnovanosti optužnice mogao odlučivati tek u ožujku ili travnju.

Drlje: Upitno je u kojem su smislu oboljeli dobivali najkvalitetnije lijekove

'Neka institucije odrade svoj posao', poručuje predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje u komentaru na podizanje optužnice u slučaju Hipokrat. 'Ako je to doista bilo tako to je za svaku osudu jer je time narušeno povjerenje pacijenata u solidarni javni zdravstveni sustav', rekao je Drlje.

'Uvijek idemo s povjerenjem prema liječnicima i tim liječnicima svoj život s punim povjerenjem u nadi da ćemo dobiti najbolju skrb, najbolju stručnu analizu i ocjenu, a temeljem te naše nade i najkvalitetnije lijekove. E sad, u kojem smislu su oboljeli dobivali najkvalitetnije lijekove, to je sada upitno', rekao je Drlje.