RATNI ZLOČIN I GENOCID

Optužnice za Vukovar Šeksu, Vekiću, Glavašu i Merčepu

21.09.2011 u 14:21

Bionic
Reading

'Nećemo se dat' hapsit za nikakav genocid u Vukovaru! To je javno sramoćenje hrvatskog naroda' - kazao je danas ratni ministar MUP-a Ivan Vekić nakon što je jučer na Općinskom sudu u Osijeku podignuo optužnicu kojom ga za ratni zločin i genocid tereti Veće za ratne zločine beogradskog Višeg suda

Optužnica koja je, kako tvrdi Vekić, samo prepiska optužnice srpskog Vojnog tužilaštva iz 1992, za ubojstvo 13 civila i šest neidentificiranih osoba u Borovu Naselju tereti tadašnju HDZ-ovu četvorku: kao prvooptuženog Vladimira Šeksa, drugooptuženog I. Vekića, potom Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa te 40 vukovarskih branitelja.

'Uz ubojstva navodi se u optužnici da smo se zalagali za uništenje srpske nacionalne grupe na području Općine Vukovar, organizirali akcije zastrašivanja, prijetnje, privođenja, psihička i fizička zlostavljanja, postavljanje minsko-eksplozivnih naprava, a sve u cilju stvaranja neovisne države Hrvatske u kojoj ne bi bilo srpske nacionalne manjine', otkrio je Vekić koji je na poziv osječkog Županijskog suda, a na kojem su mu rekli da predmet može podići na Općinskom, zaprimio optužnicu na ćirilici. Na ćirilici ju je i potpisao.

'Da me upozna s optužnicom, jučer me u Osijeku posjetio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i obećao mi pomoć u okviru zakona. Korektno smo razgovarali', dodao je Vekić navodeći da su s podizanjem optužnice odnosno recikliranjem optužbi iz 1992. njemu i drugim optuženima prikraćena temeljna ljudska prava.

'Ovo nije bezazlena stvar. Ovdje je cijela Hrvatska na optuženičkoj klupi. Teze su kao i u Gotovininu predmetu. Da smo se udružili da bi istrijebili Srbe. A mi ih pozivamo na Brijune, u Vukovar, grlimo se s njima...', zaključio je Vekić.