POGODOVANJE PATAFTI

Optužnica protiv Čehoka stiže na 'popravni'

29.11.2012 u 17:29

Bionic
Reading

Dorađena USKOK-ova optužnica protiv bivšega varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka zbog pogodovanja poduzetniku Davoru Patafti, kojim je grad Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna, naći će se sutra pred optužnim vijećem zagrebačkoga Županijskog suda koje ju je prije pola godine odbilo potvrditi zbog nejasnoća

Vijeće sutkinje Jasne Smiljanić USKOK-u je u svibnju, nakon nekoliko ročišta zatvorenih za javnost, vratilo na doradu optužnicu protiv Čehoka, Patafte, Narcise Huljev, Tomislava Kezelja, Hrvoja Vojvode i tri Pataftine tvrtke T7 Grupe, T7 Visa i Winaira.

Od USKOK-a se tražilo da razjasni zašto smatra da je riječ o udruživanju zbog počinjenja kaznenog djela te da se odredi koje od dva, za vijeće proturječna, građevinska vještačenja smatra relevantnim.

Optužnica, kojom se Čehoka i ostale tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti te za pomaganje i poticanje na te zloporabe, podignuta je krajem prosinca prošle godine.

Čehok je optužen da je od kraja 2007. do sredine 2011. pogodovao Patafti i njegovim tvrtkama u poslovima s gradom i gradskim poduzećima, pri čemu je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna. Patafti je u tom razdoblju, tvrdi USKOK, isplaćeno najmanje 35,8 milijuna kuna.

Zbog te afere, Čehok je u srpnju prošle godine iz istražnog zatvora u Remetincu, u kojem je proveo više od mjesec i pol dana, dao ostavku na gradonačelničku dužnost. Na slobodu je izašao uz jamčevinu vrijednu 2,6 milijuna kuna.

Patafta je pak sudu dao jamčevinu od 12 milijuna kuna, jednu od najvećih u povijesti hrvatskoga pravosuđa.