IMA I TOGA

Optužen jer nije dao godišnji

30.11.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Zbog toga što je zaposlenici uskratio pravo na odlazak na godišnji odmor, protiv Mladena Smontare, direktora SMIV – Nove, podignut je optužni prijedlog

Optužni prijedlog protiv Mladena Smontare, kao i njegovog poduzeća, podignula je ivanečka Stalna služba Općinskog državnog odvjetništva u

Varaždinu temeljem posebnog izvješća ivanečke policije koja je obavila kriminalističko istraživanje nakon što je zaprimila kaznenu prijavu Regionalnog industrijskog sindikata Varaždin (RIS).

'Nakon porodiljnog dopusta 2008. godine, 31-godišnja zaposlenica ivanečke tvrtke SMIV – Nova, koja šiva odjeću za svjetske marke kao što su Benetton, Stefanel, Maxfashion i Carlo Caluci, nikako nije mogla dobiti godišnji odmor. Više puta upozoravali smo direktora da je to zakonska obveza, ali za to nije htio čuti, pa nismo imali drugi izbor nego da ga kazneno prijavimo, budući da je svjesno kršio čl. 114 Kaznenog zakona', objašnjava Siniša Miličić, predsjednik RIS-a.

Za kazneno djelo Povrede prava na rad i drugih prava iz rada, kako dodaje, predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.

'Nije mi poznato je li ikada bilo koji poslodavac zbog uskraćivanja prava na odmor završio u zatvoru, ali znam da su izrečene novčane kazne koje su posebno velike za poduzeća. Vjerojatno zbog toga, ali i tužbi drugih zaposlenika kojima je uskraćen dio plaće, Smontara je odlučio da SMIV - Nova ode u stečaj, a proizvodnju nastavlja u novom poduzeću SMIV – Tekstil koje je osnovao na istoj adresi i s istim zaposlenicima. Jednostavno, koristi ono što zakoni omogućavaju', veli Miličić, dodajući da je od radnica zatraženo da same dadu otkaz u bivšem poduzeću kako bi se zaposlile u novom, koje im je ponudilo nepovoljnije ugovore.