POLITIČKA DRAMA

Optužbe za seksualni napad protiv Trumpova favorita za Vrhovni sud zapalile su SAD. Što zasad znamo o tom slučaju?

28.09.2018 u 11:52

Bionic
Reading

U američkom Senatu u četvrtak je tri i pol sata svjedočila Christine Blasey Ford optužujući kandidata za suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha za seksualni napad. Kako u američkom političkom sustavu Vrhovni sud ima posljednju riječ o mnogim kontroverznim pitanjima, svjedočenje je doslovno pratila cijela zemlja

Christine Blasey Ford, profesorica psihologije s kalifornijskog sveučilišta Palo Alto, u četvrtak je pred Senatom iznijela detalje svoje tvrdnje da ju je Brett Kavanaugh navodno seksualno napao prije 36 godina.

Tvrdi kako ju je pijani Kavanaugh napao i pokušavao joj skinuti odjeću kad je on imao 17, a ona 15 godina.

'Brett me pipao i pokušao skinuti moju odjeću. To mu je bilo otežano jer je bio pijan i jer sam ispod odjeće nosila jednodijelni kupaći kostim. Mislila sam da će me silovati i možda slučajno ubiti. Pokušala sam pozvati pomoć', kazala je Ford i dodala kako su se Kavanaugh i njegov prijatelj 'pijano smijali tijekom napada'.

Saslušanje će odrediti hoće li on biti imenovan na doživotnu funkciju u tom devetočlanom tijelu. Trumpov kandidat Neil Gorsuch u travnju prošle godine imenovan je u to tijelo, čime je ono već dobilo minimalnu konzervativnu većinu. Imenovanjem Kavanaugha ta većina bi se učvrstila na pet prema četiri u korist konzervativaca. Sudac Anthony M. Kennedy, na čije bi upražnjeno mjesto trebao doći Kavanaugh, imenovan je u vrijeme republikanskog predsjednika Ronalda Regana, ali ga se smatralo političkim centrom. Sada bi se to promijenilo.

Kandidatura Kavanaugha važna je jer republikanci žele svoga kandidata u Vrhovnom sudu prije izbora u studenom, kada bi mogli izgubiti kontrolu nad Senatom.

Promjena odnosa u Vrhovnom sudu može radikalno promijeniti odnos prema pitanjima pobačaja, kao i odnosu prema ranjivim skupinama.

Christine Blasey Ford Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dođe li u Vrhovni sud Kavanaugh ili netko svjetonazorski blizak njemu, što je Trump obećao da će napraviti, slučajevi na kojima se temelji pravo na pobačaj u SAD-u, poput Roe vs. Wade i Planned Parenthood vs. Casey, suočit će se s ozbiljnim izazovima, a u konačnici bi mogli biti i preinačeni već iduće godine. Postoje procjene da bi posljedično čak u 20 američkih saveznih država mogao biti zabranjen pobačaj.

>>> Zašto je Trumpu toliko važno da novi sudac Vrhovnog suda bude njegov čovjek

Ford i Kavanaugh, konzervativni sudac saveznog prizivnog suda kojeg je Trump u srpnju odabrao za doživotnu funkciju u najvišem američkom sudu, jedini su svjedoci na saslušanju. Kavanaugha su za seksualno zlostavljanje optužile još dvije žene. On sve to odbacuje.

Kavanaugh je u svom pripremljenom svjedočenju ponovno 'nedvosmisleno i kategorički' odbacio njezinu tvrdnju, kao i 'ostale lažne i nepotvrđene' optužbe drugih žena, poručivši da nikad neće odustati.

'Seksualno uznemiravanje je stravično. Moralno je pogrešno. Ilegalno je. Protivi se mojoj vjeri i proturječi temeljnom obećanju ove nacije da su svi ljudi stvoreni jednaki i da se prema njima treba odnositi s poštovanjem i dostojanstvom', rekao je Kavanaugh.

  • +5
Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Neki republikanci i Trump smatraju da su njezine i optužbe još dviju žena protiv Kavanaugha dio klevetničke kampanje, no ona je odboru istaknula kako je 'neovisna osoba' i 'nije ničiji pijun'. Trump je također još uvijek uz Kavanaugha.

'Sudac Kavanaugh pokazao je Americi upravo ono zbog čega sam ga imenovao. Njegovo je svjedočenje bilo moćno, pošteno i zadivljujuće', napisao je u tvitu Trump nakon što je sudac Kavanaugh zaključio svoje saslušanje prisegnuvši 'pred Bogom' da nije nikada počinio ni najmanju agresiju te da je rekao istinu.

Kandidate za Vrhovni sud mora potvrditi Senat, a Trumpovi republikanci kontroliraju to tijelo s minimalnom većinom od 51 naprema 49 zastupnika. To znači da bi dio umjerenih republikanaca koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanaugha mogao odrediti njegovu sudbinu.

Odbor će o Kavanaughu glasovati u petak, a Senat početkom idućeg tjedna.

Konzervativno orijentirani 53-godišnji Kavanaugh je prošlih 12 godina obnašao dužnost federalnog suca, a poznat je kao pobožni katolik.

Zagovornici prava žena bili su uznemireni kada je Kavanaugh presudio protiv tinejdžerke, imigrantkinje u federalnom pritvoru, koja je tražila da joj se odmah omogući abortus. Međutim neki konzervativci bili su razočarani time što Kavanaugh nije proglasio da tinejdžerka uopće nema ustavno pravo na abortus.

Tijekom rada povremeno su ga pratile kontroverze. Prije nego što je postao sudac, sredinom 1990-ih bio je dio tima specijalnog tužitelja Kennetha Starra i dobio zadatak da istraži smrt zamjenika pravnog savjetnika Billa Clintona, Vincea Fostera. Pojedini konzervativci, teoretičari zavjere, sumnjali su da je riječ o ubojstvu, a ne samoubojstvu.

Međutim Kavanaugh i ostatak Starrovih istražitelja zaključili su da je Foster zaista izvršio samoubojstvo. Bio je zadužen i za prikupljanje pravne dokumentacije u okviru procesa opoziva predsjednika Clintona zbog afere s pripravnicom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky. Također je bio angažiran u ponovnom brojanju glasova u državi Floridi 2000. godine, kada je George W. Bush tijesno izabran za predsjednika. Poslije toga je postao Bushev predstojnik ureda.