američki senat

Otpočelo saslušanje žene koja za seksualni napad optužuje Trumpova kandidata za Vrhovni sud

27.09.2018 u 17:28

Bionic
Reading

Važno saslušanje počelo je u četvrtak u američkom Senatu na kojem će svjedočiti žena koja optužuje kandidata za suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha za seksualni napad i koje bi moglo biti ključno za odluku o tome hoće li kandidat predsjednika Donalda Trumpa biti izabran na taj doživotni položaj, nakon oštre bitke između republikanaca i demokrata

Slučaj, koji je podijelilo Amerikance i pojačao političku polarizaciju u SAD-u, događa se vrijeme pokreta #Me Too protiv spolnog nasilja i zlostavljanja žena.

Christine Blasey Ford, sveučilišna profesorica i Kavanaugh, konzervativni sudac saveznog žalbenog suda jedina su dva svjedoka pred senatskim odborom za pravosuđe.

Ford, koja je stigla prva, sjela je za stol u prepunoj dvorani okružena svojim odvjetnicima, nasuprot skupine senatora.

Ona tvrdi da ju je Kavanaugh na zabavi prije 36 godina, kada je ona imala 15, a on 17 godina, srušio na postelju i pokušao skinuti. On te optužbe odbacuje.

Uz Ford, Kavanaugha za ista nedjela optužuju još dvije žene.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Trump brani svojeg kandidata za Vrhovni sud, nazivajući optužbe 'lažnima' i pitajući se zašto ga žene nisu ranije prijavile policiji. Pred saslušanje kazao je da će sa zanimanjem poslušati što imaju za reći.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer pozvao je Kavanaugha da se povuče i zatražio da se odmah obustavi proces glasanja u Senatu te da prije toga protiv njega istragu provede FBI.