stanka do sutra

Oporbenjaci: Pravosudna reforma nije istinska, to su kozmetički zahvati

07.03.2018 u 20:59

Bionic
Reading

Saborska oporba, konkretno Most, Živi zid, SDP poručili su u srijedu resornom ministarstvu da pravosudna reforma koju je predložilo nije istinska reforma, nego da se se radi tek o kozmetičkim zahvatima, a raspravu o izmjenama zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću i o područjima i sjedištima sudova, Hrvatski sabor nastavit će u četvrtak ujutro

Određujem malo dužu stanku, do sutra u 9,30 sati, kazao je dvije minute prije 20 sati, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić potvrđujući time obećanje dano Mostu da će se rasprava, započeta kasno poslijepodne, prekinuti u 20 sati.

Most je prijetio da će, ne bude li tako, odnosno ako budu 'prevareni' ići na traženje stanki i raditi cijelu noć, nezadovoljni što o tako važnim zakonima Sabor raspravlja 'pod okriljem noći'.

Zakoni se bave formom, ne sadržajem

Zakoni se bave time hoće li sudovi biti u Splitu ili Sinju, hoće li dokumenti biti digitalizirani, za građane su te izmjene potpuno nebitne, njih zanima sudi li se brzo, zakonito, u rokovima, jesu li jednaki pred zakonom, kaže Branimir Bunjac (ŽZ) i apostrofira lanjsko izvješće SOA-e da je 20 sudaca korumprirano i da predstavljaju sigurnosni problem za državu.

Ne radi se o istinskoj pravosudnoj reformi, suglasio se i Robert Podolnjak (Most) koji drži da izmjene ne idu dovoljno daleko, da su 'organizacijske' prirode, da se sustav općinskih sudova ponovno 'resetira', bez jasnih pokazatelje zašto se to radi.

  • +14
Redovita sjednica sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predloženim rješenjima posebno je nezadovoljan Miro Bulj (Most).

Dalmatinskoj zagori se samo gase institucije, kaže Bulj upirući prstom u prijedlog da se 'naprave' općinski sudovi Split 1 i Split 2, umjesto da se ponovno oformi Općinski sud u Sinju, koji, uvjerava, ima za to povijesne, geografske, političke i druge uvjete.

Bivši SDP-ov ministra pravosuđa Orsat Miljenić traži da se razjasni ideja o povećanju broja općinskih sudova, izražava bojazan da će se time otežati specijalizacija, kolanje spisa, pa ljudi opet neće biti zadovoljni. Osim toga, to nije trend, samo je Srbija vraćala općinske sudove, tvrdi Miljenić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tumači kako postoje neki sudovi koji su preglomazni, kojima je teško upravljati, vjeruje da će se postići 'balans'.

Brinemo da ne vratimo kotač natrag, da ne proizvedemo minijaturne sudove koji neće moći odgovoriti zahtjevima, kaže ministar.