STANKE U SABORU

Vešligaj pita: Tko će platiti čišćenje snijega u malim općinama i gradovima?

07.03.2018 u 10:00

Bionic
Reading

I srijedu, drugi radni dan ovaj tjedan saborski su zastupnici započeli stankama. Među njima su bile i one na temu financiranja čišćenja snijega te problemima 3. maja

Zbog financiranja čišćenja snijega u jedinicama lokalne samouprave govorio je SDP-ov Marko Vešligaj, koji je podsjetio na probleme koje su općine i gradovi imali prošli tjedan kada je snijeg zabijelio gotovo cijelu Hrvatsku.

'Posebno su bile pogođene male općine i mali gradovi s veliki površinima i brojnim kilometrima cesta koje ih spajaju. Ceste su čišćene danonoćno i timska služba je bila u pogonu kako bi se spriječili snježni nanosi. U tom trenutku ne pitate i ne razmišljate no kad se podvuče crta mnogi gradovi će biti u problemu jer su proračuni premašeni za tri puta', kazao je Vešligaj.

Naveo je probleme u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje su troškovi zimske službe premašeni za 2 milijuna kuna više od planiranih sredstava, a troškovi će biti još 3 milijuna kuna. 'Imamo regionalnu politiku kakvu imamo,  koja se svodi na traženje pomoći umjesto da se omoguće jednake mogućnosti za sve. Ako želimo da ljudi ostanu moramo im osigurati minimalne uvjete za život', kazao je Vešligaj.

'Jedina mogućnost bar djelomične naknade može doći iz državnog proračuna', kazao je Vešligaj.

  • +14
Redovita sjednica sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

O brodogradilištu 3. maj govorila je Mostova Ines Strenja Linić. 'Pribiližava se najgori mogući scenarij. Radnicima neće biti isplaćena plaća i brodovi neće biti dovršeni. 3. maju prijeti gašenje', poručila je Mostova zastupnica.

Pojasnila je kako je još u studenom upozorila kako je 3. maj uljaniku posudio više od pola milijarde kuna, no da ju je tada Vlada prozvala za populizam.

'Nažalost, ovo što se trenutno događa je ovo što sam upozoravila. Nakon što Vlada jamstvom ugasila krizu u Uljaniku, nova st stvara u 3. maju. Uljanik ne može vratiti posuđeni novac 3. maju, a niti jedna kuna od kredita Uljaniku ne može biti transferirana prema Rijeci', kazala je Strenja Linić koja kao najodgovornije vidi uprave riječkog i pulskog škvera.

'Potpredsjednice Dalić, potez je na vama. 3. maj je mrtvo brodogradilište kojem život daju radnici koji ulaze, ali nemaju što raditi jer nema materijala', kazala je Mostova zastupnica i zatražila što hitniju reakciju Vlade.