nakon plenkovićeve izjave

Oporba stala u obranu GONG-a zbog Šuice, Sanader uzvraća: Izvršni tajnik SDP-a bio je direktor GONG-a

27.09.2019 u 11:59

Bionic
Reading

'GONG je produžena ruka SDP-a', optužba je koju je jučer iznio premijer Andrej Plenković, a sve zbog toga što je ta udruga propitivala imovinu kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravke Šuice. Nije dugo trebalo čekati da stignu reakcije

'Odgovor na premijerove optužbe je vrlo jednostavan – dokažite porijeklo imovine i sve će biti riješeno. Već godinama u hrvatskim medijima, dosta opravdano, postoje informacije o nesrazmjeru primanja i imovine koju Šuica posjeduje', odgovorio je premijeru Plenkoviću SDP-ov Peđa Grbin.

Podsjetio je da se pitanje porijekla njene imovine postavljalo već ranije, pa i na njenom saslušanju na saborskom Odboru za europske poslove. 'Njen odgovor je, najblaže rečeno, smiješan jer je zanimljivo da je njenoj obitelji krenulo upravo kada je postala gradonačelnica Dubrovnika. Dokažite porijeklo imovine i sve će biti čisto. I nemojte za pitanje koje je u modernoj i demokratskoj državi apsolutno normalno da bude postavljeno, kriviti one koji su ga postavili nego odgovorite. Hrvatski mediji o tome su pisali godinama i vrlo jednostavno - sjeo sam za računalo, 'proguglao' i nakon dvadseteak minuta imao sve informacije koje su mi bile potrebne za postaviti to pitanje', kazao je Grbin.

SDP-ov zastupnik kaže da je GONG reagirao i propitivao primjerice Zakon o referendumu kada je on bio predsjednik Odbora za Ustav u vrijeme Milanovićeve vlade. ulazio je s njima u konflikte, kaže, ali nikada mu nije palo na pamet prozivati ih ili ih optuživati da su trbuhozborci HDZ-a. 'Zanimljivo je da je Plenković reagirao na GONG, a nije reagirao na neke druge nevladine organizacije. Nikada ga nisam čuo da je na sličan način reagirao da udrugu U ime obitelji ili HVIDR-u koja već danima napada jednog saborskog zastupnika i pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Plenkoviću to nikada nije palo na pamet pitati čiji su oni trbuhozborci', poručio je Grbin.

GONG mu je, dodaje, kada je bio predsjednik Odbora 'išao na živce', ali nije reagirao jer su oni samo radili svoj posao. 'Njihov posao je reagirati kada vide da se nešto događa, nisu uvijek u pravu, ali moraju to činiti jer ako nemamo one koji će paziti kako se vlast ponaša, završit ćemo u nećemo što ne želimo, a to je diktatura, autokracije, korumpirana država', kazao je Grbin.

Na plenkovićeve riječi reagirao je i HSS-ov Krešo Beljak. 'GONG je trbuhozborac i produžena ruka HSS-a. Jer smo mi predložili zakon i tražili da se imovina svih političara provjeri. Uvjeren sam da bi u proračun nakon toga leglo nekoliko milijardi, a prva na provjeri bila bi Šuica', kazao je Beljak.

Upitan slaže li se s time da je GONG lijeva udruga, poručuje: 'to je udruga koja postavlja neugodna pitanja ljudima na vlasti'. Jedno od tih neugodnih pitanja, poručio je Beljak, je i to otkud srednjoškolskoj profesorici poput Šuice milijunska imovina. 'Da netko dođe do toga mora biti broker, raditi na Wall Streetu ili biti stečajni upravitelj Agrokora', zaključuje Beljak.

  • +5
Dubravka Šuica Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Sanader: Izvršni tajnik SDP-a bio je izvršni direktor GONG-a

Stav premijera prema GONG-u ponovio je danas politički tajnik HDZ-a Ante Sanader. 'Nevjerojatna je žestina kojom se GONG okomio na Dubravku Šuicu. Očito je ovdje jasna veza i poveznica, a vidimo sada i reakcije nekih SDP-ovih zastupnika, te stranke i GONG-a. Očito je GONG postao trbuhozborac SDP-a. To ne čudi ako znamo da je Dragan Zelić, koji je bio izvršni direktor u GONG-u postoa izvršni tajnik u SDP-u', kazao je Sanader.

Čudi ga reakcija SDP-ovih zastupnika jer, kako kaže, članovi te stranke bili su na Odboru za europske poslove i imali su priliku u saslušanju Dubravke Šuice postavljati pitanja. 'Oni su tada imali priliku glasati i ostali su suzdržani. Očito je to ona stara hrvatska poslovica - sve možemo oprostit samo ne možemo uspjeh oprostit jer ovaj uspjeh je povijesni uspjeh Hrvatske, da je Hrvatska nominirana i da će dobiti takvo mjesto u Europskoj komisiji.  Ali predizborno je vrijeme, pa i kako je rekao njihov predsjednički kandidat Zoran Milanović da je ovo slučajna država, pa na tragu te slučajne države njima nije normalno da neki Hrvat dođe na tako visoko mjesto kao što će to Šuica', dodao je.

Upitan ne bi li bilo jednostavnije objaviti sve imovinske kartice Dubravke Šuice Sanader je ustvrdio da je Šuica cijelo vrijeme dok je bila i gradonačelnica i saborska zastupnica objavljivala kartice. 'To vi sve znate i imate javni uvid u  njene kartice', kazao je.

Nakon što su ga novinari upozorili da stare kartice zbog GDPR-a nisu javno dostupne, Sanader je poručio: 'Možete ih dobiti. Niste vi novinari od jučer, imali ste pristupa tome i znate sve što je objavljeno u starim karticama.'