ŠVEB na udaru

Oporba rešetala šefa HRT-a zbog plaća i kadrova: 'Partijska TV koja služi HDZ-u da bi dobio još jedan mandat'

22.03.2023 u 21:21

Bionic
Reading

Oporbeni saborski zastupnici izrazili su u srijedu nezadovoljstvo radom Hrvatske radiotelevizije (HRT) te poručili da treba mijenjati Zakon o HRT-u, a iz HDZ-a uzvraćaju da je sadašnji zakon donesen 2012., kada na vlasti nije bio HDZ, nego SDP i Kukuriku koalicija

Zakon nije teret HDZ-a, o njemu neka govori SDP, htjeli su potpunu kontrolu, a o tome hoće li se mijenjati, svoje će reći i Ministarstvo kulture, rekao je Josip Borić (HDZ) u saborskoj raspravi o poslovanju HRT-a u 2019., 2020. i 2021. godini. Na oporbene kritike da je program, posebno informativni, loš i politički pristran, odgovorio je da je medijsko tržište liberalizirano i da svatko ima priliku izabrati što mu odgovara.

Oporba upozorava na „egzodus“ kvalitetnih novinara, na preveliku zastupljenost vladajućih u informativnom programu, pita po kojim se kriterijima dolazi u političku emisiju Otvoreno.

Kako se dolazi u Otvoreno?

Dario Hrebak (HSLS) tamo je bio više od 20 puta, HDZ-ov Habijan također, Zekanović je bio dva puta dok je bio u oporbi, a kad je prešao u vladajuće - sedam puta, ja ni jednom, rekao je Marijan Pavliček (HS), naglašavajući kako svi građani kroz pretplatu financiraju HRT, pa je očekivati „mrvicu“ objektivnosti.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb tumači kako on kao glavni ravnatelj ne odlučuje o gostovanju te obećava pisani odgovor.

Zastupnici većine pozivaju se na podatke po kojima je oporba imala 307 gostovanja na HRT-u, oni samo 207, oporba im uzvraća da se u Dnevniku ne mogu vidjeti njene inicijative, nego samo unutarstranački sukobi, financijske nepravilnosti i sl.

„Katolicizam, HDZ, Domovinski rat, to je sve što se vidi na HRT-u, nema različitosti, to je partijska televizija koja služi HDZ-u da bi dobio još jedan mandat“, tvrdi Krešo Beljak (HSS).

Ipak, zastupnici hvale reakciju HRT-a u pandemiji covida, školski program na Trećem, Sunčanu stranu Prisavlja, serijale Domagoja Burića. Zanimali su ih i razlozi velike fluktuacije zaposlenika.

Ta je fluktuacija nešto prirodno, odgovara Šveb Dragani Jeckov (SDSS), pa navodi da puno ljudi odlazi u mirovinu, da HRT (zbog plaća) nije atraktivan poslodavac u medijskom sektoru, da ima problema s popunjavanjem nekih radnih mjesta…

Nina Raspudića (Most) zanimalo je zašto je kod promjene upravljačke strukture, koja je ostala nakon njegova prethodnika Kazimira Bačića, zadržao samo Katarinu Perišu Čakarun, urednicu IMS, kad su tamo „najveći problemi“. Šveb kaže da je promijenio samo „vrhovnu upravljačku strukturu“, srednji i viši menadžment je ostao isti.

„U ovom trenutku, da bi nekoga smijenio, moram imati bolju zamjenu, u ovom trenutku to ne vidim i to je razlog“, kazao je.

Davor Dretar (DP) primjećuje da Bačić, nakon istražnog zatvora radi kao inženjer s plaćom većom od 20. 000 kuna, dok većina djelatnika ima plaće ispod svake razine.

Šveb: HRT i i BBC - razlika nije puno velika

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) pita Šveba vidi li HRT kao istinski javni medij i što bi rekao kad bi ga usporedio sa BBC-ijem.

„Dosta mi je poznat BBC, iznutra i izvana, kad uspoređujem HRT s njim, moram s ponosom reći da nije puno velika razlika, osim u gabaritima produkcijskih kapaciteta, sadržajno gledano, HRT je na dosta visokoj razini kvalitete“, rekao je glavni ravnatelj HRT-a.

Jelena Miloš (ZLB) ističe da je politizacija HRT-a dovela do gubitka vjerodostojnosti i pada gledanosti, da je to dugogodišnji trend koji guši HRT. Poziva na izmjenu zakona, ali i donošenje pravilnika o prijavi seksualnog uznemiravanja unutar HRT-a.

Više oporbenih zastupnika problematiziralo je prikazivanje crtane serije Drske djevojke bez dobne oznake u 14 sati.

Šveb brani odluku da se ona prikaže. „Naša je uloga da potičemo toleranciju i pluralizam, zadatak je da otvaramo neke teme“, kazao je i naglasio da se radi o sadržaju koji je višestruko nagrađivan i prikazan u velikom broju zemalja, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji itd.

Opetovano je odbacio tvrdnje oporbe o sukobu interesa kad je preuzimao dužnost te otkrio da je, čim je imenovan, prodao vlasničke udjele u firmi koja i dalje radi s HRT-om. S njom više nemam nikakvih vlasničkih udjela, a druga firma, za koju sam predao upravljačka prava, ne radi s HRT-om, i ne radi ništa, čeka da se vratim, rekao je Marijani Puljak (Centar).