radnička prava

Ahmetović: Na HRT-u održan skup radnika, planiraju akcije ili štrajk upozorenja

22.03.2023 u 15:41

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Mirela Ahmetović (SDP) u srijedu je, govoreći o radničkim pravima na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), izjavila kako je danas pet minuta iza podneva na HRT-u održan skup radnika radi dogovora o mogućim akcijama ili štrajku upozorenja

Unatoč relativno visokom prosjeku isplaćenih plaća, 2.200 zaposlenih, od ukupno njih 2.800, prima plaću ispod prosječne plaće Grada Zagreba, a čak 75 radnika ima plaću nižu od minimalne, rekla je Ahmetović u objedinjenoj saborskoj raspravi o poslovanju HRT-a za 2019., 2020. i 2021. godinu.

Ustvrdila je i kako uprava HRT-a odbija uvesti red novom sistematizacijom i kolektivnim ugovorom za bolje radne uvjete.

Umjesto toga, tvrdi, sredstva se troše na vanjske agencije, putovanje u Las Vegas i slično.

Oporba: Cenzura, korupcija, politička pristranost

Raspravu o poslovanju HRT-a, i desna i lijeva oporba, iskoristila je kako bi izrazila duboko nezadovoljstvo programom HRT-a, prozivajući pritom javni servis za cenzuru, korupciju, političku pristranost.

Nikola Grmoja (Most) ističe da HRT krši odredbe o zaštiti maloljetnika, u 14 sati, bez oznake dobnog ograničenja, u formi crtića, kao uzor djeci prikazuje se djevojka, a zapravo muškarac, koji je odstranio spolni organ, a kao ideal oslobođenja - žena koja napušta svoju obitelj.

Marko Milanović Litre (HS) dodaje kako građani za pristojbu koju joj plaćaju, od HRT-a dobivaju "propagandu rodne ideologije i marksizma“.

  • +17
Sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Grmoja navodi i kako se preko informativnog programa "gura“ isključivo HDZ, da se tjera kvalitetne novinare, a Milanović Litre primjećuje kako "žetončići“ koji su prešli u redove većine dobivaju deset puta veću zastupljenost.

HRT je postala promotivni kanal HDZ-a, Dnevnik se slobodno može nazvati Naš Andrej, kaže Davor Dretar (DP).

Borić oporbi: Imate pristup u taj prostor 

HDZ-ov Josip Borić (HDZ) odbacuje tvrdnje o HRT-ovu preferiranju HDZ-a. Raspravljajmo argumentirano, statistika govori da je zastupljenost u svim važnim političkim emisijama u korist opozicije, imate itekako pristup u taj prostor, poručio je.

Informativne emisije su izgubile svaku funkciju, novinari su potplaćeni, istraživačko novinarstvo stavljeno u zapećak, kaže Katarina Peović (RF).

Dragana Jeckov (SDSS) nezadovoljna je zastupljenošću manjina u programu HRT-a. U 2019. u svim televizijskim programima sve nacionalne manjine bile su zastupljene sa 1, 079 posto, lani samo sa 0, 99 posto, navela je.