BURNE REAKCIJE

Oporba ne štedi ministra nakon pada MiG-a: 'Banožić je već tisuću puta trebao dati ostavku, potpuno je nekompetentan!'

07.12.2022 u 16:09

Bionic
Reading

Nakon pada MIG-a kod Voćina oporbeni saborski zastupnici su u srijedu pozvali na ostavku ministra obrane Marija Banožića, ističući kako ostavku ne treba dati samo zbog te nesreće nego ju je trebao podnijeti davno prije zbog nekompetencije za dužnost koju obnaša

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) smatra da ministar Banožić ima tisuće razloga zbog kojih je već trebao dati ostavku i nisu svi moralne naravi nego su i vrlo konkretni, tako da je njihov zahtjev za njegovom ostavkom otvoren i nikada nije ni bio zatvoren. 'Što se tiče jučerašnjeg pada MIG-a, apsolutna je sreća da su piloti živi, želimo im izraziti podršku, a mi ćemo inzistirati na tome da se smjenom nekompetentnih i postavljanjem kompetentnih taj sustav dovede u red', poručila je.

Istaknula je da kao mala zemlja ne možemo i ne trebamo imati sve, ali da ono što imamo funkcionira tako da ljude koji rade za vojsku ne dovodimo u rizik i da budu sigurni. 'Ako imate osobu koja vodi sustav, a evidentno je da ne zna voditi, onda je vrijeme da se postavi pitanje premijeru Plenkoviću zašto uporno postavlja ljude koji su vidljivo, na prvi pogled, nedovoljno stručni na ta mjesta', kazala je Benčić.

I Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra da je ministar s moralne strane trebao ponuditi ostavku jer ipak odgovara za svoj resor. Činjenica je da puno stvari u Oružanim snagama ne funkcioniraju. Hvala Bogu da nije bilo žrtava, a vidjet ćemo sljedećih dana hoće li se što dogoditi, kazao je Pavliček, dodavši da su podržali kupovinu borbenih aviona Rafalea jer smatraju da su nam potrebni za osiguranje sigurnosti i nacije, ali i samih Oružanih snaga. 

'O nekim stvarima se trebalo i puno ranije razmišljati. Ne krivimo mi ovu Vladu da je jedina odgovorna za loše stanje u HRZ-u, krive su i sve vlade prije koje nisu reagirale pravodobno. Što se tiče MIG-ova, možda ih je bolje i prizemljiti nego čekati, ne daj Bože, neku novu nesreću', kazao je Pavliček.

  • +15
Potraga za djelovima aviona MIG-21 Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Daniel Spajić (Domovinski pokret) ocijenio je da su Oružane snage u rasulu. 'Otkad je Banožić postao ministar, stvari ne štimaju. O padu drona u Zagrebu ne znamo ništa, imamo probleme u VSOA-i pa čovjeka koji je sebi dodijelio stan od 150 kvadrata i sada pad MIG-a', kazao je Spajić koji očekuje Banožićevu ostavku, barem iz moralnih razloga.

Da je Banožić davno trebao dati ostavku smatra i Nino Raspudić (Most). 'Mi ne bismo lešinarili na ovom pojedinačnom slučaju aviona koji su stariji od pilota koji ih voze. Puno je drugih važnijih i izravnijih stvari zbog kojih je trebao odstupiti', ocijenio je, napomenuvši da premijera i ministra obrane očekuju odgovor jesmo li u stanju pokrivati naše nebo s trenutačnim zrakoplovima dok ne dođu Rafalei. 'To je prvo pitanje koje se postavlja nakon ovakvog slučaja. No problem je općenito nedostatak strategije i vizije u opremanju i obučavanju naših snaga', zaključio je Raspudić.

  • +7
Hrvatski sabor, sjednica Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic