piloti spašeni

Plenković i Milanović oglasili se o padu MIG-a, očekuju istragu o razlogu nesreće

06.12.2022 u 18:17

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je kako je najvažnije je da nije bilo žrtava u padu MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u utorak, ozlijeđenom pilotu zaželio je brz oporavak, a očekuje da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada.

“U ovom trenutku najvažnije je da su oba pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva živa te da nema žrtava ni ozlijeđenih na mjestu pada zrakoplova, kao ni štete na imovini građana. Ozlijeđenom pilotu HRZ-a želim brz oporavak. U stalnom sam kontaktu s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem koji me obavještava o situaciji. Očekujem da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada zrakoplova MiG-21", izjava je predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga poslana iz njegova Ureda nakon pada MIG-a.

Premijer Andrej Plenković u Tirani je u utorak popodne rekao kako mu je drago da su živa oba pilota iz MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji je popodne pao kod Slatine, kao i da će istraga utvrditi okolnosti dodavši da je očito riječ o nekom tehničkom kvaru.

"Oba su pilota živa, jedan je ozlijeđen, pronađen je i avion. Radilo se o redovitom trenažnom letu HRZ-a i riječ je očito o nekom tehničkom kvaru koji je uzrokovao pad ovoga MIG-a, međutim, istraga će utvrditi o čemu se radi", rekao je Plenković u izjavi novinarima u Tirani gdje sudjeluje na sastanku na vrhu EU-Zapadni Balkan.

Plenković o padu MIG-a i lažnim dojavam o bombama Izvor: Cropix / Autor: EU

Avion dvosjed MIG-21 HRZ-a srušio se popodne kod Slatine tijekom obučnih aktivnosti, pronađena su živa oba pilota koji su se tijekom pada aviona uspješno katapultirali i prizemljili.

  • +15
Pad MiG-a kod Slatine, očevid Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Prevezeni su helikopterom HRZ-a s mjesta nesreće u Zagreb te sanitetskim prijevozom prebačeni na daljnju medicinsku obradu, priopćio je MORH.