TKO ĆE SE RAZBITI O HRID

Opet, sve su oči uprte u Dragu Prgometa

23.11.2015 u 20:56

Bionic
Reading

Drago Prgomet, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, danas će svoju udrugu Hrvatska inicijativa za dijalog (Hrid) pretvoriti u političku stranku, iako je u svibnju, prilikom osnivanja udruge, najavio da će Hrid i u budućnosti ostati - udruga. No okolnosti su se u međuvremenu promijenile; velik uspjeh platforme Most na izborima i izbacivanje Prgometa iz Nacionalnog vijeća Mosta danas rezultiraju prilagodbom ovog političara novom okruženju jer iduće četiri godine valja mu plivati u dužnosničkom bazenu. Pitanje je samo koga će Prgomet uspjeti povući za sobom i hoće li preslagivanje sabornika s Mostove liste poljuljati pregovaračku poziciju te platforme s dvjema prekaljenim političkim opcijama u formiranju nove Vlade

Izjava za medije predsjednika Hrida Drage Prgometa najavljena je za 19 sati, nakon skupštine koja će, kako doznaje tportal iz udruge, započeti znatno ranije. Vjerojatno čim se s pregovora Mosta i HDZ-a, koji se već standardno održavaju nakon onih sa SDP-om, vrate Irena Petrijevčanin Vuksanović i Gordana Rusak, preostale dvije Mostove zastupnice iz Hrida. Obje su članice Upravnog vijeća udruge Hrid pa se može pretpostaviti da će se pridružiti i novoj Prgometovoj stranci. Time bi se, očigledno, rastočilo navodno jedinstvo mostaša, u koje od izbacivanja Prgometa iz Nacionalnog vijeća javnost uvjerava predsjednik Mosta Božo Petrov. Istovremeno, dvije velike koalicije pripremile bi se za posljednju dionicu utrke za potrebnih 76 zastupničkih potpisa.

Osnivanje stranke Prgometu treba ne samo kako bi utržio tri osvojena zastupnička mandata u prvoj izbornoj jedinici - što je već odbacio kao razlog, najavivši da će tih 'pola milijuna kuna donirati' - već i kako bi nakon izbacivanja iz Nacionalnog vijeća Mosta osigurao nastavak djelovanja u okviru istoimene političke platforme. Na jučerašnjem neformalnom sastanku u hotelu Antunović ispostavilo se naime da je Prgometu i fizički zapriječeno sudjelovanje na sastancima Mosta pa nije nemoguće da je najavom dolaska na sastanak sam isprovocirao situaciju u kojoj će opravdati osnivanje stranke. U svakom slučaju, tim činom Prgomet učvršćuje svoju poziciju u Mostu, naglašavajući da ne postoji tijelo koje saborske zastupnike iz Hrida može izbaciti iz Mosta, osim ako stranka sama ne odluči otići. Hrid je, podsjetimo, jedna od dvije udruge koje uz tri političke stranke čine tkivo platforme Most.

'16 članova sigurno ostaje uz Božu Petrova'

U Hrvatskom novinarskom domu, u kojem će se danas ustrojiti stranka Hrid, u svibnju je osnovana i njena preteča, udruga Hrid. Na tom događaju među dvjestotinjak ljudi u publici nije bilo mnogo poznatih lica i mediji su uglavnom zabilježili tek prisutnost bivšeg HDZ-ovog premijera Nikice Valentića, a on se predstavio kao Prgometov 'stari prijatelj' s liječničke scene. Na pitanje tportala pozdravlja li današnje osnivanje stranke Hrid, Valentić je kratko rekao kako osobno smatra da u Hrvatskoj ima previše političkih stanaka. Za sve ostalo uputio nas je na samog Prgometa, s kojim je u međuvremenu razgovarao telefonom, no Prgomet zasad ne odgovara na novinarske pozive ni SMS-ove.

Jednako 'zakopčane' uoči osnivačke skupštine su i voditeljica Centra za otvoreni kôd pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Irena Petrijevčanin Vuksanović te pomoćnica dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, profesorica Gordana Rusak, koja je novinarima pred središnjicom SDP-a na Iblerovom trgu odgovorila da tema danas nije osnivačka skupština Hrida, već su to obrazovanje i znanost.

Nakon izbacivanja Prgometa iz Nacionalnog vijeća glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja tvrdio je da 16 članova sigurno ostaje uz Božu Petrova dok je za Rusak i Petrijevčanin Vuksanović rekao da ni same ne znaju što bi i da još moraju razmisliti. Čini se da isto ne gine ni još nekim članovima Mosta, poput primoštenskog načelnika Stipe Petrine, rijetke ptice među mostašima koja je i na ovaj sudbonosan dan koliko-toliko dostupna novinarima.

Petrina: Niti me itko pozvao, niti bih došao

Petrina je opovrgnuo nagađanja da bi se on večeras mogao pridružiti Prgometu u osnivanju stranke Hrid. 'Ma kakvi, pa u Primoštenu sam, ne mogu doći, niti me je itko pozvao, niti bih došao', rekao je Petrina za tportal. Na pitanje očekuje li da će tamo biti Rusak i Petrijevčanin Vuksanović, rekao je da nema pojma. 'Ne mogu davati nikakve izjave ni komentare. Svi smo mi odrasli ljudi, imamo svoju savjest i neka svatko odgovara za sebe', kazao je Petrina. 

Na konstataciju da on, dakle, ostaje uz Petrova, odgovorio je ovako: 'Ne ostajem ja uz Petrova, ja ostajem u Mostu, ostajem u grupi.' U grupi, međutim, ostaju i hridovci? 'Ne znam ostaju li. Jesu li gospođe rekle da ostaju?', pita Petrina, a inače svima želi punu sreću i sve najbolje u privatnom, profesionalnom, političkom i svakom životu.

Nije siguran kad će se vratiti u Zagreb, ali zna da mu je sve ovo počelo jako ići na živce jer pati kvaliteta njegovog posla u Primoštenu. Druga je priča o tome kako će on, ali i ostali načelnici - saborski zastupnici iz redova Mosta uskladiti svoje važne funkcije, a o tome je Petrina spreman razgovarati čim se, konačno, sastavi nova hrvatska Vlada.