KINEZI NA ČEKANJU

Opet odgoda Pelješkog mosta, stigla žalba Strabaga

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 22.01.2018 18:57
  • Objavljeno 22.01.2018 u 18:01
Pelješki most

Pelješki most

Izvor: Screenshot / Autor: HC.hr

Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) stigla je žalba Strabaga AG na odluku Hrvatskih cesta vezano uz izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama.

Žalbeni razlozi nisu javno dostupni i postat će to tek kada Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odluči o žalbi, a podatke o čemu je riječ mogu imati samo žalitelji, naručitelji, ali i odabrani ponuditelji koji će se moći očitovati o žalbenim navodima, poručili su za N1 iz Strabaga.

Strabag je, podsjetimo, nedavno 'srušio' i natječaj za zagrebački Rotor.

Hrvatske cesete izabrale su prije desetak dana kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation (CRBC) za gradnju mosta. Ponuda koju su dostavili bila je u iznosu 2,6 milijardi kuna s PDV-om i uvjerljivo najniža od svih pristiglih. Predviđeno je da se most sagradi u roku od 36 mjeseci. 

Inače, za gradnju prve faze Pelješkog mosta Hrvatske su ceste dobile tri ponude - kineskog konzorcija, potom talijanskog Astaldija i turske tvrtke IC Ictas te ponudu njemačkog Strabaga.

Od mogućih osam ponuditelja koji su prošli prvu pretkvalifikacijsku fazu, tri su navedena ponuditelja predali svoje ponude za izgradnju prve faze Pelješkog mosta, čija je vrijednost zajedno sa pristupnim cestama procijenjena na 1,8 milijardi kuna.

Tri su ponude u Hrvatskim cestama otvorene 15. rujna prošle godine. Zajednička ponuda Astaldija i turske tvrtke iznosila je 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om, a Stragabova 2,62 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om. Kineski konzorcij "China Road and Bridge Corporation" dao je ponudu od 2,08 milijardi kuna bez PDV-a odnosno 2,6 milijardi s PDV-om. Rok za evaluaciju ponuda bio je 120 dana, a sam izvođač objavljen je pri kraju tog roka.

  • +6
  • +3

Pelješki most

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Pelješki most proglašen je projektom od iznimnog strateškog značaja za zemlju, ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle sa 357 milijuna eura.

Odluku o sufinanciranju najvećeg hrvatskog projekta ikad Europska komisija donijela je u lipnju 2017. Izgradnja samog mosta, dugog 2,4 kilometra, i visokog 55 metara, trebala bi trajati 36 mjeseci od početka radova s tim da će most imati četiri prometna traka.

Projekt "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" predviđa izgradnju mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu, čime će se povezati Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom zemlje.

  • +4
  • +1

Pelješki most

Izvor: Screenshot / Autor: HC.hr

Most će olakšati neometan protok roba i ljudi tijekom cijele godine, posebice tijekom turističke sezone. Europska unija financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu kod grada Stona dužine 8 kilometara. Isto tako, poboljšat će se postojeća cesta D414. Svi radovi trebali bi završiti do 2022. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!