KERUM I ŠKORIĆ IZBJEGLI GLASATI

Opara predstavio izvještaj, oporba ga prozvala 'dnevnik Bridget Jones'

29.07.2019 u 12:47

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće u jednom danu namjerava odraditi čak tri sjednice: jednu prekinutu prije deset dana nakon što je oporba srušila kvorum, drugu posebnu tematsku posvećenu stanju na Marjanu, te treću sjednicu s još 30 točaka. Prvih nekoliko sati ponedjeljka posvetili su izvještaju o radu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare za drugu polovicu prošle godine, usvojenom nakon nekoliko odgoda, uz zanimljiv podatak da dvojica stupova vladajuće koalicije nisu digli ruke za njega. Željko Kerum uopće se nije pojavio na sjednici, a šef gradskog HDZ-a Petar Škorić uoči glasovanja izašao je iz dvorane

Krstulović Opara u svom izvještaju na 141 stranici, kojega je sažeo u video prezentaciji, pohvalio se konsolidacijom gradskih financija koje su po prvi put u 14 godina sređene bez novog ili dodatnog zaduživanja te 300 milijuna kuna vrijednim zemljištem preuzetim od države nakon sjednice Vlade u Splitu. Nabrojao je sanaciju Karepovca, nove programe pomoći slabostojećim umirovljenicima, početak uređenja Žnjana, uređenjem više škola, vrtića i sportskih terena, te rekordnim stipendiranjem studenata.

Usporedio je i količinu sredstava povučenih iz europskih fondova: 2016. godine radilo se o 11 milijuna kuna, a dvije godine kasnije o gotovo 150 milijuna.

Dio ovih poteza oporba je pohvalila, a za dio bila izuzetno kritična, posebno kada je riječ o epidemiji nametnika potkornjaka na Marjanu, slabim rezultatima oko gospodarenja otpadom i neučinkovitim postupanjem gradskih prometnih i komunalnih redara.

'Ponovno smo dobili standardan kolaž različitih gradskih službi. Ovdje je velika novost dnevnik rada gradonačelnika i njegovih službi na 14 stranica, dan za danom se opisuje što je gradonačelnik radio. Primjerice, tu je otvaranje Čiovskog mosta. Ja bih ga nazvala 'dnevnik Brigite Jones', kazala je Marijana Puljak (Pametno), dok je njen stranački kolega Jakov Prkić citirao Željka Keruma i njegovu tvrdnju da je Krstulović Opara grobar vlastite stranke.

  • +10
Nastavak 22. sjednice Gradskog vijeća Grada Splita Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

'On je vaš najveći kritičar i na osobnom nivou. Mi želimo bolje za grad, suzdržavamo se i imamo obzira. Više puta sam potezao Marijanu za rukav i suzdržavao je. Tko je pratio naš rad u prošlom Vijeću, jasno je sve', kazao je Prkić.

Izvješće o radu gradonačelnika na koncu je glatko usvojeno s 18 glasova HDZ-a, HGS-a i HNS-a, protiv je bilo njih oporba iz Pametnog, Mosta i SDP-a, dok je suzdržan bio Martin Mladen Pauk (Neovisni za Hrvatsku) i Tonći Blažević iz HSLS-a, inače i član vladajuće koalicije.