KAREPOVAC NEPREPOZNATLJIV

[VIDEO] Split više neće smrdjeti, Opara najavio 'lomljenje' HDZ-a zbog zelenih otoka

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 18.09.2018 13:12
  • Objavljeno 18.09.2018 u 11:39
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Prva faza sanacije splitskog odlagališta otpada Karepovac dovedena je do kraja te građani Splita i okolnih gradova više neće osjećati neugodne mirise. Prostor je pripremljen za režim rada u idućih pet do šest godina, do planiranog otvaranja novog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, a već za godinu do godinu i pol bit će ozelenjen

'Prvo poluvrijeme je gotovo, gazimo u drugo', pohvalio se predstavnik izvođača radova Arsen Zoran Tonšić.

Na Karepovcu je od konca prošle godine premješteno oko milijun kubika starog smeća, kojim je odlagalište 'oblikovano' i formirano je brdo visine četrdesetak metara. Njegova sjeverna, zapadna i istočna strana potpuno su dovršene, dok se na istočnoj gradi betonska kazeta u kojoj će se u idućim godinama otpad odlagati u sanitarnim uvjetima, a radi se o prostoru veličine poljudskog stadiona. Izgrađen je i najveći dio obodnog nasipa te bazen za procjedne vode, a sada slijedi još postavljanje brtvenog sustava, geosintetskih materijala i dodatnog zemljanog nasipa, na koncu i zelenila.

'Imamo ugovorni rok od 30 mjeseci, no u ovih deset mjeseci obavili smo preko 50 posto radova, i to onih najneugodnijih', pohvalio se Tonšić. Ovisno o vremenskim uvjetima, Karepovac bi mogao biti potpuno saniran već do ljeta iduće godine.

Laičkim rječnikom, odlagalište će dobiti 'kišobran' koji će sprečavati priljev oborinskih voda, a oko njega će se kroz sustav kanala prikupljati i otpadne vode koje su dosad istjecale u okoliš. Postavit će se i sustav za prikupljanje plinova iz unutrašnjosti Karepovca, koji će se iz 'bunara' kroz cjevovod dovoditi do plinske stanice za proizvodnju električne energije.

Građani su se tijekom ljeta znali potužiti na neugodne mirise, premda su zbog turističke sezone radovi na premještanju otpada bili obustavljeni, a to je objašnjeno vrućinama i velikom količinom smeća koje se zaprimalo u tom periodu. U prosjeku, oko 400 kubika dnevno - polovica iz Splita, polovica iz ostatka županije.

  • +40
  • +37

Čelnici grada i Čistoće u obilasku Karepovca

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Imali smo problema otvoriti prostor za novi otpad i izgradnjom sanitarne plohe stvorili smo uvjete za najviše pet do šest godina, to je to. Kao građanin se nadam da će Lećevica proraditi u tom razdoblju', iskren je Tonšić.

Upravo u utorak ujutro Skupština Splitsko-dalmatinske županije trebala je raspravljati o dosad obavljenom poslu na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom, no točka dnevnog reda iznenada je povučena s obrazloženjem da će se 'u idućih mjesec dana dosta toga napraviti'. Po optimističnim procjenama, Lećevica će proraditi negdje 2022. ili 2023. godine - dakle otprilike kada Karepovac dostigne svoj maksimalni kapacitet. Traje utrka s vremenom.

'Prezadovoljan sam dinamikom radova, a sjetite se gdje smo bili u veljači ove godine, kada su se u javnosti čuli zahtjevi za zaustavljanjem radova. Gdje bismo danas bili? Ponekad treba biti odlučan i stisnuti zube. Karepovac je već danas zdrav prostor i iz njega više neće biti emisija loših plinova i drugih zagađenja. Za godinu i pol građani će dobiti veliku zelenu plohu koja će ih podsjećati na Marjan', pohvalio se gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Sanacija odlagališta otpada Karepovac u punom je zamahu

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Apelirao je na županiju da ubrza postupak oko Lećevice: ne želi ni pomisliti što bi se u suprotnom moglo dogoditi za nekoliko godina i ne želi 'ostaviti problem za neki drugi mandat'. Dotad, za Split i okolicu će biti ključno pravilnim odvajanjem maksimalno smanjiti količinu otpada koji se svakodnevno dovodi.

I tu je problem: nekoliko tisuća kanti i spremnika trenutno stoji na skladištu jer su zasad određene lokacije za samo 40 od ukupno 350 zelenih otoka. Loptica se prebacuje između Grada, gradskih kotara i tvrtke Čistoća.

'Vrlo jasno je određeno: stručne službe i Čistoća određuju lokacije na prijedlog gradskih kotara. Ukoliko oni to ne naprave, ja ću ih morati slomiti, pa makar se zamjerio i izgubio izbore', kazao je, apeliravši na građane da se ugledaju na djecu i i odvajaju otpad. Upitan boji li se odmazde s nižih razina ukoliko ostvari najavu o 'lomljenju' oko lokacija zelenih otoka, budući da je u većini gradskih kotara na vlasti upravo HDZ, odgovorio je da se 'ne boji nikoga osim Boga'.

  • +10
  • +7

Karepovac iz zraka

Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!