'la verna'

Oni pomažu obiteljima umirućih: Evo kome se javiti da bi dobili podršku u žalovanju

18.01.2020 u 09:45

Bionic
Reading

Iz Udruge volontera za palijativnu skrb 'La Verna' izvijestili su kako od nove godine, u sklopu njihova savjetovališta, djeluju dvije grupe podrške - za podršku oboljelima i članovima obitelji palijativnih bolesnika i za podršku u žalovanju

'Prilika je to za razgovor i proradu najčešćih teškoća i nedoumica kad je riječ o teškoj dijagnozi i prognozi', rekla je voditeljica savjetovališta 'La Verne' i diplomirana socijalna radnica Olivera Kapetanović koja vodi obje grupe podrške.

Istaknula je kako su pitanja koja postavljaju palijativni bolesnici i članovi njihovih obitelji doista brojna i različita.

'U grupi podrške oboljelima i članovima obitelji palijativnih bolesnika, koja je s radom počela 9. siječnja, zajednički ćemo odgovarati na pitanja o tome kako o teškoj dijagnozi i prognozi razgovarati s bližnjima, koje su poteškoće i kako ih nadići i kako planirati skrb.

Odgovarat će se i na pitanja o tome kako se nositi s teškoćama bolesti i s nadolazećim gubitkom, što i kako poduzeti i kako izdržati kada stvari ne idu po planu i kako pomoći ranjivim članovima unutar vlastite obitelji', rekla je Kapetanović i dodala da se zainteresirani još mogu pridružiti

Kapetanović: Podrška u žalovanju uobičajen je dio palijativne skrbi

Grupa podrške u žalovanju osnovana je 13. siječnja za one koji trebaju takvu vrstu pomoći.

'Podrška u žalovanju je uobičajen dio palijativne skrbi pa smo u sklopu savjetovališta odlučili osnovati i grupu podrške u žalovanju', izvijestila je Kapetanović.

Na taj način, dodala je, želimo potaknuti ljude da obrate pažnju na svoj proces žalovanja, kao i na žalovanje njihovih bližnjih.

'Želimo im pružiti priliku da prorađuju svoj gubitak i tugu i uhvate se u koštac s onim što ih muči u vezi sa smrću bliske osobe kako bi se lakše vratili iz samoće, izolacije i isključenosti u svakodnevni životni i društveni ritam', rekla je.

Olivera Kapetanović, magistra je socijalnog rada te edukant iz grupne analize pri Institutu za grupnu analizu Zagreb. Ima dugogodišnje iskustvo rada u palijativnoj skrbi s bolesnima i članovima njihovih obitelji. Završila je nekoliko edukacija iz područja palijativne skrbi te je i sama predavač i edukator u tom području.

Uz grupnu podršku, moguće je dobiti i individualnu pomoć i savjet

Osim stručne pomoći u grupi, svi zainteresirani mogu dobiti i individualnu pomoć i savjet, a za sve informacije o individualnim terminima, kao i o grupnoj podršci mogu se zatražiti na 099/312-7749 ili na e-mail: palijativa.laverna@gmail.com.

Udruga volontera u palijativnoj skrbi 'La Verna' osnovana je 2017. sa željom da nastavi razvijati projekt volontera u palijativnoj skrbi koji je pokrenut 2009. u sklopu Franjevačkog svjetovnog reda. Čine ju volonteri koji pružaju podršku palijativnim bolesnicima i njihovim obiteljima i odlaze u kućne posjete umirućim osobama i članovima njihovih obitelji, daju im svoju prisutnost, razgovor, šutnju, poneku praktičnu pomoć i pomoć u administraciji te im tako nastoje olakšati situaciju u kojoj su se našli.

Usluge koje pruža udruga svojim korisnicima potpuno su besplatne i na taj način svima dostupne.

Udruga 'La Verna' u svom radu i pružanju usluga usko surađuje s mobilnim palijativnim timovima domova zdravlja, a kao organizator volontiranja udruga je dobitnica državne nagrade za volontiranje koju joj je 2018. dodijelilo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.