neopravdana isplata

OLAF optužio Marine Le Pen za pronevjeru oko 600 tisuća eura; očekuje povrat novca

17.04.2022 u 17:55

Bionic
Reading

Europski parlament kani zatražiti od Marine Le Pen povrat novca koji joj je neopravdano isplaćen u vrijeme dok je još obnašala dužnost europarlamentarke. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) optužuje je za prisvajanje javnog novca, rekao je u nedjelju jedan od njegovih dužnosnika

Europski parlament angažirao je OLAF da bi provjerio uočene nepravilnosti. Le Pen i nekoliko njoj bliskih suradnika optuženo je za pronevjeru više od 600.000 eura EU-ovih sredstava tijekom obnašanja zastupničkog mandata.

Pariško državno odvjetništvo informacije OLAF-a u kojima se inkriminira Le Pen dobilo je 11. ožujka i sada ih analizira.

Slučaj je otkrio francuski online sajt Mediapart.

Novo izvješće OLAF-a, čije je dijelove objavio Mediapart, odnosi se na naknade koje političke grupe mogu koristiti u sklopu mandata europskih zastupnika u Parlamentu, a Marine Le Pen i njezini bliski suradnici navodno su ih koristili u nacionalne političke svrhe, za pokrivanje osobnih troškova ili troškova komercijalnih tvrtki bliskih njezinoj stranci - Nacionalnoj fronti i krajnje desno orijentiranoj parlamentarnoj grupi "Europa nacija i sloboda" (ENL).

Po podacima OLAF-a, u proces su bili uključeni i otac Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen te njezini bivši suradnici Louis Aliot i Bruno Gollnisch, članovi nacionalnog ureda RN-a i ENL-a.

  • +23
Marine Le Pen u Avignonu Izvor: EPA / Autor: GUILLAUME HORCAJUELO

OLAF ih tereti da su pronevjerili oko 600.000 eura i očekuje naknadu štete i povrat financijskih sredstava.

U izvješću stoji i da je sama Marine Le Pen u razdoblju od 2004. do 2017., kad je bila europarlamentarka, pronevjerila 137.000 eura javnog novca Parlamenta u Strasbourgu.

Marine Le Pen je usred kampanje za drugi krug francuskih predsjedničkih izbora koji će se održati 24. travnja. Protukandidat joj je predsjednik u odlasku, centrist Emmanuel Macron.