drugi krug

Macron se želi približiti mladim i zelenim biračima: Francuska će biti prva velika nacija koja će prestati koristiti plin, naftu i ugljen

16.04.2022 u 19:31

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u subotu da će Francusku učiniti "prvom velikom nacijom" koja će prestati koristiti naftu, ugljen i plin kao izvore energije, nastojeći se tako približiti mladim i zelenim glasačima iz bojazni da bi upravo oni u drugome krugu izbora sljedeći tjedan mogli biti suzdržani

Na skupu u Marseilleu, čiji su stanovnici u prvome krugu izbora 10. travnja masovno glasali za kandidata radikalne ljevice Jean-Luca Melenchona, Macron je pokušao povećati malu prednost koju, kako pokazuju istraživanja javnog mišljenja, ima u odnosu na svoju najsnažniju suparnicu, desničarku Marine Le Pen.

Uoči drugog kruga izbora 24. travnja, predsjednička utrka se vodi na ljevici jer oboje kandidata nastoje privući glasače koji su u prvome krugu prošle nedjelje izabrali Melenchona.

Macron je rekao da će njegov idući premijer biti izravno angažirani na, kako je kazao - "zelenom planiranju".

"Čini mi se da je puno tjeskobe među našim mladim ljudima", rekao je Macron okupljenima ispred palače Pharo ponad marseilleske stare luke.

"Misija novog premijera bit će učiniti Francusku prvom velikom nacijom koja će postupno prestati koristiti plin, naftu i ugljen. To je moguće i mi ćemo to i realizirati. Između ugljena i plina s jedne strane i nuklearne energije s druge, biram nuklearnu", kazao je svojim pristalicama Macron.

Aktualni francuski predsjednik već najavio da do sredine stoljeća želi izgraditi šest novih nuklearnih reaktora i pokrenuti studije za izgradnju njih još osam, povećati kapacitete za korištenje solarne energije za deset puta i izgraditi 50 vjetroelektrana u priobalju. Rekao je i da godišnje želi omogućiti postavljanje solarnih panela na 700.000 domova, što će omogućiti uštedu energije.

  • +4
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Okupljenima je kazao i da želi uvesti nacionalni dan prirode koji bi se obilježavao svake godine u svibnju, a Marine Le Pen je nazvao "klimatskim skeptikom".

Nakon prvog kruga izbora, Macron se otvara prema ljevici i "socijalnim" temama, premda se ranije predstavljao kao političar koji ne pripada "ni desnici, ni ljevici", ali ga ipak nazivaju "predsjednikom bogatih".

No u međuvremenu pokušava pridobiti obrazovanije biračko tijelo, birače lijevog centra i urbano stanovništvo među Melenchonovim pristašama.

Macron je na izborima 2017. birače privukao kao novo lice na političkoj pozornici. Tada je pobijedio Le Pen sa 66 posto glasova jer su birači u velikom broju glasovali protiv krajnje desnice.

Anketa javnog mišljenja provedena u subotu za Ipsos pokazala je da 33 posto Melenchonovih birača planira glasati za Macrona, 16 posto za Le Pen, a 51 posto je neodlučno.